Ebeveynlerin çocukluk çağı örselenme yaşantısı ve bazı demografik özellikleri ile çocuk yetiştirmeye yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between parents' attitudes towards child rearing and their childhood traumatic experience whith some demografic features
  1. Tez No: 459953
  2. Yazar: SİBEL AYDOĞAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutumu, çocukluk çağı örselenmesi, aile yapısı, Parental attitude, childhood trauma, family structure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bebeğin doğumundan itibaren ilk etkileşimde bulunduğu sosyal çevresi ailedir. Aile ve çocuk arasındaki sağlıklı ilişkiler, çocuğun yaşamını sürdürmesinde ve güven duygusunun oluşmasında önemli bir olgudur. Ebeveynin sağlıklı tutumları çocuğun“Ben kimim?”sorusunun yanıtını bulur ve sağlıklı kimlik oluşturmasına katkı sağlar. Amaç; ebeveynlerin çocukluk çağı örselenme yaşantısı ve bazı demografik özellikleri ile çocuk yetiştirmeye yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmanın diğer amacı da araştırmadan çıkan sonuçlardan yola çıkılarak, elde edilen bilgilerin bu alanda çalışacak olan kişilere ve çocuklarına karşı tutumlarında sıkıntı yaşayan ebeveynlere yardımcı olmasıdır. Örneklem; 2016/2017 eğitim öğretim yılında Adana ili, Çukurova ve Seyhan ilçelerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı özel kreş ve anaokuluna devam eden 2-6 yaş çocukların ebeveynleri oluşturmuştur. Metot: Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) ve Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği (ÇÖYÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre anne tutumlarının demokratik düzeyleri baba tutumlarından daha yüksek bulunmuştur. Baba tutumlarının ise izin verici düzeyleri anne tutumlarından daha yüksek bulunmuştur. Anne ve babaların otoriter ve aşırı koruyucu tutumlarında anlamlı fark yoktur. Ebeveyn tutumları ile yaşları arasında yapılan One-Way ANOVA testi bulgularına göre yaşları küçük ve büyük ebeveynlerin orta yaşa göre anlamlı derecede daha demokratik olduğu bulunmuştur. Gelir düzeyi yüksek olan ebeveynler daha demokratik, gelir düzeyi düşük ebeveynler ise daha koruyucu olarak bulunmuştur. Çocuk sayısı azaldıkça ebeveynlerin demokratik tutumları artmakta, çocuk sayısı arttıkça ebeveynlerin otoriter tutumlarının arttığı bulunmuştur. Ebeveynlerin kendi anne ve baba tutumları ile ebeveynlerin kendi tutumları arasında benzerlik olduğu bulunmuştur. Çocukluk çağı örselenme yaşantısı ile ebeveyn tutum ölçeği alt ölçek puanları arasında yapılan Pearson Korelasyon analizinde çocukluk çağı örselenme yaşantısı ile ebeveynin aşırı koruyucu tutumu arasında negatif yönde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
From the birth of the baby ,the social environment in which it first interacted is the family. Healthy relationship between the family and the child is an important matter of fact in maintaining the child's life and forming sense of security. Parents' healthy attitudes help the child find the answer of the question“Who am I?”and contribute to the development of a healthy identity. The aim is to investigate the relationship between childhood traumatic experience and some demographic features of parents with children aged 2-6 years old and their attitudes towards child rearing. The other goal of the research is to help the parents who have trouble with the attitudes towards their children and also help the people who will work in this are aby using the results of theresearch. The sample is consisted of theparents of children between the ages of 2-6 years who attend kindergarten attached to the Ministry of Family and Social Policy in Adana, Çukurova and Seyhan provinces in the 2016/2017 academic year. Method: Parental Attitude Scaleand (PAS) Childhood Traumatic Experience Scale (CTES) were used. Findings: According to findings in the research, demographic levels of mother attitudes were found to be higher than father attitudes. The permissive levels of father attitudes were found to be higher than mother attitudes. There is no significant difference in the authoritarian and extreme protective attitudes of parents. According to the findings of the One-Way ANOVA test between parents' attitudes and their ages, it was found that younger and older parents were significantly more democratic than middle age. Parents with higher incom elevels were found to be more democratic and parents with lowerin come levels were found to be more protective. As the number of children decreases, the democrat icattitudes of parents increaseand as the number of children increases, the parents' authoritarian attitudes increase. It was found that there was a similarity between parents 'ownattitudes and their parents' attitudes. In the Pearson Correlation analysis conducted between childhood traumatic experience and parental attitude scale subscale scores, a negative relationship was found between childhood traumatic experience and parental extreme protective attitude.