Eser sözleşmesi kapsamında ayıp ve bildirimi
Defect and notification under the contract of work
- Tez No: 459956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Eser, Eser Sözleşmesi, Ayıp, Bildirim, Work, Contract of Work, Defect, Notification
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
İnsan yaşamında pek çok karşılaşılan sözleşme tipinden biri olan eser sözleşmesi, iş sahibi ile yüklenici arasındaki ilişkileri düzenlemekte ve taraflara bir takım, külfetler, borçlar ve haklar yüklemektedir. Eser sözleşmesi ile iş sahibi tarafından ısmarlanan eserin, yüklenici tarafından ayıplı olarak meydana getirilmesi halinde tarafların ne şekilde davranacağı önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasının esas olarak konusu, eser sözleşmesi kapsamında meydana getirilen eserde yer alan ayıplar ile bu ayıplara yönelik bildirim külfetinin ne olduğu noktasında toplanmaktadır. Eser sözleşmesinde eserde yer alan ayıp, tarafların sözleşme ile kararlaştırdıkları niteliklerinin yoksunluğu olarak meydana gelebileceği gibi taraflarca kararlaştırılmayan ancak dürüstlük ilkesi gereği eserde olması gereken niteliklerin olmaması nedeniyle de meydana gelebilir. İş sahibinin eserdeki ayıpları bildirimi, yüklenicinin ediminin sözleşmeye aykırı olduğu hususu ile yüklenicinin eserin ayıplı olması nedeniyle sorumlu tutulacağına ilişkin irade beyanlarını içerir. İş sahibi Kanun ile kendisine tanınan şekil ve koşullarda ayıp bildiriminde bulunmaması halinde, eserin ayıplı haline katlanmak durumunda kalır. Tez çalışması süresince, belirlenen konular bilimsel görüşler ve yargısal uygulamalar çerçevesinde ele alınıp incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Contract of work, one of the most common contracts in human life, regulates the relations between job owner and contractor, and imposes a number of obligations, burdens and rights to the parties. It is important how parties will act in case the work commissioned by the job owner in the contract formed defective by contractor. The main subject of this study is to concentrate on the defects occurred in the work under the contract and what the obligation of notify relating to the defects is. The defect in the contract of work may arise from the lack of the qualifications that the parties have agreed upon within the contract, but it may also occur because of the lack of qualifications that are not agreed upon by the parties, yet should be in the work in accordance with the principle of honesty. The notification of defects of job owner in the work includes declarations that the contractor's action is contrary to the contract and that the contractor will be held responsible for the defective work. If the job owner does not declare the defects in the forms and conditions recognized by Law, job owner will have to bear the responsibility of the defective work. During the study, comprehensive literature review, judicial decisions and doctrinal differences have been examined.