Eser sözleşmelerinde yüklenicinin ayıplı ifadan sorumluluğu
Contractor's responsibility for defective performance in contracts of work
  1. Tez No: 793555
  2. Yazar: BENGİSU KAÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Eser, Eser Sözleşmesi, Ayıp, Ayıplı İfadan Sorumluluk, İşsahibinin Seçimlik Hakları, Work, Contract of Work, Defect, Responsibility for Defective Performance, Elective Rights of the Client
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Eser sözleşmesi, iş görme sözleşmelerinin bir türünü oluşturmaktadır. Günlük ve ticari hayatta sıklıkla karşılaştığımız bir sözleşme türü olması nedeniyle eser sözleşmesi ayrı bir öneme sahiptir. Eser sözleşmesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 470 ile 478'inci maddeleri arasında düzenlenmiştir. Eser sözleşmesinde ayıptan doğan sorumluluk halinde işsahibinin sahip olduğu seçimlik haklar, mezkur kanunun 475. maddesinde ele alınmıştır. Çalışmamızda eser sözleşmesi, ayıplı ifa durumunda yüklenicinin sorumluluğu bakımından ele alınacaktır. Yüklenicinin eser sözleşmesinde asli borcu, eseri ayıpsız bir şekilde işsahibine teslim etmektir. Eser sözleşmesinde, hem ortaya çıkan ayıbın türü hem de yüklenici tarafından yapılan ifanın mahiyeti uygulamada sıklıkla karıştırılmaktadır. Hem ayıbın türleri hem de edimin ifasının türü bakımından ortaya çıkan hukuki sonuçlar farklılık arz ettiğinden, çalışmamızda bu hususlara açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Edimin ifasının ayıplı olması durumunda, yüklenicinin sorumluluğuna ilişkin olarak yapılan düzenlemeler çalışmamızda ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda, eser sözleşmesindeki ayıp kavramı, ayıbın çeşitleri, ifanın ayıplı olup olmaması hususu, ifanın ayıplı olması halinde yüklenicinin sorumluluğu, işsahibinin ayıplı ifadan doğan hakları ve bu hakları kullanabilmesinin şartları ve uygulanacak zamanaşımı süresi tez kapsamında irdelenecektir. Tezin amacı eser sözleşmesinin ayıba karşı tekeffül hükümlerine ilişkin olarak uygulamadaki sorunlara karşı hukuki çözümleri ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
A contract of work is a type of independent contractor agreements. Because of it is a type of contract that we frequently encounter in daily and commercial life, the contract of work has a special importance. The contract of work is regulated between articles 470 and 478 of the Turkish Code of Obligations No. 6098. The optional rights of the client in case of liability arising from defect in the contract of work are discussed in article 475 of the aforementioned law. In our study, the contract of work will be handled in terms of the responsibility of the contractor in case of defective performance. The main obligation of the contractor in the contract of work is to deliver the work to the client without any defects. In the contract of work, both the type of defect and the nature of the performance by the contractor are often confused in practice. Because of the legal consequences that arise in terms of both the types of defect and the type of performance of the act differ, these issues have been tried to be clarified in our study. In case the performance of the performance is defective, the arrangements made regarding the responsibility of the contractor have been examined in detail in our study. In this context, the concept of defect in the contract of work, the types of defect, whether the performance is defective or not, the responsibility of the contractor if the performance is defective, the rights of the client arising from the defective performance and the conditions for using these rights and the limitation period to be applied will be examined within the scope of the thesis. The aim of the thesis is to present legal solutions to the problems in practice regarding the responsibility of defect the contract of work.