Orientalism and the Kurdish question in Turkey: Kemalist women's discourses on Kurdish women in the 1990s
Şarkiyatçılık ve Türkiye'de Kürt meselesi:1990'larda Kürt kadınlar hakkında Kemalist kadınların söylemleri
  1. Tez No: 459966
  2. Yazar: GÖKÇE GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATEŞ ALİ ALTINORDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kemalizm, Şarkiyatçılık, 1990'larda Türkiye, Kürt Kadınlar, Kürt Meselesi, Kemalism, Orientalism, 1990s Turkey, Kurdish Women, Kurdish Question
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye Çalışmalarında Türkiye'nin modern tarihini Batılılaşma bakış açısı ile incelemeye dair güçlü bir eğilim vardır. Bu eğilimin etkisi devam etmiştir, fakat bu bakış açısının getirdiği fırsatlar Kürt Meselesi konusunda kullanılmamıştır. Bu tezde öncelikle şunu savunacağım: Eş zamanlı Batılılaştırma ve modernleştirme projeleri Türkiye'nin doğusundaki kırsal bölgelere Şarkiyatçı bir bakış açısıyla yaklaşılmasına sebep olmuştur. Benzer şekilde, sosyal mühendislik teorisini Şarkiyatçılık ve Garbiyatçılık teorilerini dahil ederek geliştirmeye çalışacağım; çünkü Kemalist söylemin doğu konusundaki kalkınmacı yaklaşımını ve Batı ile kurduğu çelişkili ilişkiyi incelerken bu teorileri kullanmak faydalı olacaktır. Bu çalışmada Kemalist modernleştirme yönteminin toplum üzerindeki sonuçlarını Kürtlerin ve Kürt kadınların temsil ediliş biçimlerini, 1998 yılında CHP Kadın Kolları tarafından hazırlanan güneydoğulu kadınların yaşam koşullarına ilişkin kitapçık temelinde inceleyeceğim.
Özet (Çeviri)
In Turkish Studies, there has been a strong tendency to analyze the modern history of Turkey from the perspective of Westernization. Although this trend preserved its impact, the opportunities that arise from this perspective have not been utilized with regard to the Kurdish Question. In this thesis, first, I argue that the simultaneous projects of Westernization and modernization brought about a certain Orientalist attitude towards Turkey's eastern periphery. In a similar vein, I attempt to refine the social engineering theory with the inclusion of Orientalist and Occidentalist theories. I employ these theories because of the opportunities they provide to analyze Kemalist discourses with a particular emphasis on its developmentalist approach to the the eastern region as well as its ambivalent relationship with the West. In this study, I attempt to explore the outcomes of the Kemalist trajectory of modernization on the society in relation to the representation of Kurds and Kurdish women based on a CHP Pamphlet issued by the Women's Branch on the living conditions of southeastern women in the 1990s.