Magical identities: Alternative witchcraft spiritualities through the lens of Turkish youth
Sihirli kimlikler: Türkiye gençliğinin gözünden alternatif büyü tinsellikleri
- Tez No: 459965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATEŞ ALİ ALTINORDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Büyü, Yeni Dini Hareketler, Gençlik, Türkiye, Tinsellik, Kimlik Yaratımı, Özgünlük, Öznellik, Medya, Kaygı
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez Türkiye'de gençlik öznelliğinin yaratımının alternatif büyü tinsellikleri çerçevesinde inceler. Gençlerin dinsellik, tinsellik ve onları küresel postmodern dönemde yerel konumlara ve sosyal durumlara göre temellenmiş alternatif büyü tinselliklerine doğru yönlendiren toplumsal koşulları anlamlandırmalarını araştırmak için, alternative büyü tinselliklerini pratik eden gençlerin öztemsillerine ve anlatılarına odaklandım. Yeni teknolojilerin gelişmesi ve medya temsillerinin etkisiyle, büyü tinsellikleri ve pratikleri 1990'lardan günümüze dünya ölçeğinde yaygın ve popüler olmaya başladı; ayrıca küreselleşmenin kültürel ektileşimlere yol açmasından dolayı, Türkiye gençliği de alternatif büyü tinsellikleri ile ilgilenmeye başladı. Tez boyunca, Türkiye'deki gençlerin anlam bulmak ve kimlik sorunundan doğan varoluşsal kaygılarla mücadele edebilmek için, Türkiye'nin çağdaş toplumsal çevresinde, ana akım olmayan öznelliklerini nasıl geliştirdiklerini tartıştım.Tezde, Türkiyeli gençliğin alternatif büyü tinsellikleri üzerinde gelişen kimlik yaratım sürecinin geleneksel İslami muhafazarkarlık ve çağdaş postmodernizm ve sekülerlik arasında salınan külterel bir çevre içinde şekillendiğini savunuyorum. Dahası postmodernizm kavranları alt üst ettiği ve sürekliliği parçaladığından, çağdaş toplumun çelişkili özelliklerinden kafası karışan bazı gençlerin öz-güçlendirme ve kimlik sorularına cevaplar bulmak için alternatif büyü tinselliklerine yönlendiğini savundum.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the creation of youth subjectivities in Turkey within the framework of alternative witchcraft spiritualities. I focused on the selfrepresentations and narratives of young people who practice alternative witchcraft spiritualities to investigate their understandings of religiosity, spirituality, and current societal conditions that make them gravitate towards alternative witchcraft spiritualities; based on local situations and social conditions in the global postmodern era. With the advent of new technologies and influence of media representations, witchcraft spiritualities and practices started to become rather widespread and popular from the 1990s onwards across the globe, and since globalization paved the way for cultural interactions, Turkish youth also started to be interested in alternative witchcraft spiritualities. I discuss throughout the thesis how young people in Turkey develop nonmainstream subjectivities within the contemporary societal environment of Turkey to find meanings and cope with existential anxieties stemming from the question of identity. I argue that the process of Turkish youth identity creation upon alternative witchcraft spiritualities is being shaped within a cultural environment which oscillates between traditional Islamic conservatism and contemporary postmodernity and secularism. Moreover, since postmodernity turn the concepts upside-down and demolishes consistency, some young people who become confused because of the contradictory characteristics of contemporary society gravitate towards alternative witchcraft spiritualities for the sake of self-empowerment and to find answers for identity questions. Keywords :Witchcraft, New Religious Movements, Youth, Turkey,Spirituality, Identity Creation, Authenticity, Subjectivity,Media, Anxiety