Visual representations and design implementation of a fictional narrative settled in a dark near future İstanbul
Yakın ve karanlık bir gelecekte geçen kurgusal bir İstanbul hikayesinin görsel tasviri ve tasarıma uygulanması
  1. Tez No: 459967
  2. Yazar: ÖZLEM ÖLÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. SELÇUK ARTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Kurgu, Grafik, Tasarım, İstanbul, Fiction, Graphic Design
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Strüktür, İstanbul'un yakın geleceğinde geçen karanlık bir kurgunun görsel betimlemelerini ve tasarım uygulamalarını içeren bir kitaptır. Bu tez; görsel dilin analizi ve teorik yan anlamların anlatıma nasıl uygulandığını açıklayarak kitabın içindeki konuların ve kavramların çözümlemesini yapmaktadır. Görsellerin tarz ve üretim biçimleri olarak değişiklik göstermesinden dolayı, görsel analiz; üretim araçların anlamlarını, esin kaynaklarını, tasarım ögelerinin inşasını ve son çıktısına dair açıklamaları derlemektedir. Şehrin günümüzdeki durumunun fotografik belgelemeleri, dijital kolajlar, arkitektonik formlar ve mekanları araştıran illüstrasyonlar, teknolojinin kişiye zerk edilmesinin sonuçlarını tasvir eden çizimler içeren, karanlık bir atmosfere sahip, çizgisel bir zaman akışı olmayan, düz yazı ve şiirle desteklenmiş bu kitap; bir sürecin özeti niteliğindedir. Metinler; şehrin sınırlandırılmış bir bölümünde, sibernetik alanda veya sadece zihinsel olarak seyahat eden anlatıcının düşünce akışını seslendiren notlar olarak değerlendirilmiştir. Teorik yaklaşımda, metropol yaşantısının zorlukları, mimari ve şehre ait problemlerin kişiye yansımaları, teknoloji ile yönlenen varoluş, ve bunların psikolojik, sosyal ve felsefi izdüşümleri gibi birbiriyle iç içe geçmiş kavramları açıklar. Tez çalışması, kitabın içerdiği konuların bir dökümü niteliğindedir, istatistiksel bilgi vermemekte veya çözüm önermemektedir.
Özet (Çeviri)
Strüktür is a book that exhibits visual representations and design implementations of dark fictional narrative, settled in a near-future Istanbul. This thesis deconstructs the concepts and themes that are referred in the book in two parts; the analysis of visual language and the explanations of theoretical connotations besides how they are implemented in the narrative. As the visuals differ in style and tools of production, visual analysis compiles the interpretation of the means, the background of inspirations, construction of design elements and the final output. Consisting of photographic documentation exposing present environments in the city, digital collages and illustrations depicting the translations of architectonic forms and spaces, and drawings investigating the impact of technological infusion to one's self; the book is a summation of a process, that puts forward a non-linear storytelling, yet aims to create an overall essence of a dark but resistant atmosphere with the support of prose and poetry. The textual narrative is considered as side notes that voices out the train of thoughts the protagonist travels by, who is a female character drifting either in a limited territory of the city, a cybernetic space or a mental zone. In the theoretical discourse, the study aims to disassemble interconnected associations; varying from the downsides of living in a metropolis, the effects of architectural and urban problems, tech-driven existence, and investigates their psychological, sociological and philosophical backdrops. Rather than revealing factual reasons or putting forth solutions, the thesis performs an inventory of the book itself.