1990 yılı sonrası Türkiye'de ortaya çıkan iktisadi krizler, bu krizlerin yoksulluk üzerine etkileri ve çözüm önerileri üzerine bir çalışma
A study on the economic crises that emerged in Turkey after 1990 and the effects of the crises on poverty and proposed solutions
- Tez No: 459969
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Türkiye krizleri, Yoksulluk, Yoksulluk Politikaları, Çözüm Yolları, Economic Crisis, Turkey Crises, Poverty, Poverty Policies, Solution Ways
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Çalışmada ilk olarak ekonomik krizler ile ilgili kavramsal ifadelere yer verilmekte ve sırasıyla; ekonomik krizlerin tanımı ve kapsamı, tarihçesi, türleri, kriz modelleri, krizlerin sebepleri, ortaya çıkışı ve özellikleri anlatılmaktadır. Ekonomik krizler sadece Türkiye ekonomisini etkilememiş, dünya ekonomisini de etkisi altına almıştır. Bu doğrultuda çalışmada az da olsa dünyada ortaya çıkan ekonomik krizlere de yer verilmektedir. Daha sonra ise, 1990 yılı sonrası Türkiye'de ortaya çıkan ekonomik krizlerden ayrıntılı olarak bahsedilmektedir. Türkiye'deki krizlerden bahsedilirken de, ilk ekonomik kriz olan 1929 krizine de çalışmada az da olsa yer verilmektedir. Dünyada ortaya çıkan ekonomik krizlerden Endonezya Ekonomik krizi, Türkiye'de ortaya çıkan 2000-2001 kriz örneklerinin sosyal ve ekonomik durumuna daha yakın olmakla birlikte, bu krizin yoksulluğu önlemeye yönelik politikaları daha başarılı ve daha gerçekçi sonuçlar vermektedir. Bu doğrultuda ekonomik krizlerin yoksulluk ile olan ilişkisi kısmında Endonezya krizinden bahsedilmektedir. Ayrıca Türkiye'de ortaya çıkan ekonomik krizlerden 2000-2001 krizlerinin yoksullukla ilişkisinin yanı sıra, son küresel kriz olan 2008 krizinin yoksullukla ile olan ilişkisinden bahsedilmektedir. Türkiye'nin bitmek bilmeyen sorunları arasında; yüksek enflasyon, cari açık, düşük büyüme hızı ve işsizlik yer almaktadır. Ekonomik krizlerin ortaya çıkması durumunda, bu sorunlar daha da depreşmektedir. Bu sorunların azalabilmesi için de, ekonomik krizlere ve özellikle de işsizlik ( yoksulluk ) sorununa yönelik gerekli tedbirlerin alınabilmesi gerekir. Çalışmada son olarak, ekonomik krizlere ve yoksulluğa yönelik çözüm önerilerinden bahsedilmekte ve ilk olarak, krizleri çözüm yollarından olan istikrar politikaları anlatılmaktadır. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak, bazı iktisatçı ve yazarların görüşlerinin yanı sıra, şahsi düşüncelerime de yer verilmekte ve çalışma tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study, firstly the conceptual expressions related to the economic crises are given and respectively; the definition, content, history and types of the economic crises, crisis models, the causes of the crises, the emergence of the crisis and their characteristics are described. The Economic crisis affected not only the Turkish economy but also has influenced the world economy. Accordingly, in the study, the economic crises that emerged in the world are also included. Next, the economic crisis that emerged in Turkey after 1990 is described in detail. When referring to the crises in Turkey, the first economic crisis ''1929 crisis'' is also mentioned. Of the world economic crises, the Indonesian economic crisis is more similor to the economic crisis instances emerged in Turkey in 2000-2001 in social and economic terms and the poverty prevention policies of this crisis give more succesful and realistic results. In line with this, the Indonesian economic crisis is mentioned in the study to illustrate the relationship between the economic crises and poverty. In addition to the relationship of poverty to the 2000-2001 economic crisis in Turkey, the relationship between poverty and the last global 2008 crisis is also mentioned. Among Turkey's unending problems; high inflation, current account deficit, low growth rate and unemployment rate are located. In the case of the emergence of the economic crisis, these problems become even more serius. Appopriate measures to the economic crises and especially the problem of unemployment ( poverty ) must be taken in order to reduce these problems. In this direction, the study finally mentions the solution for the economic crises and poverty and firstly stabilization policies that are the solution for the economic crises are described. Besides the views of some economists and authors on this subject, my personal thoughts are also discussed and the study is completed.