Sağlık çalışanlarının mobbing ile mücadelesinde sendikaların etkisi: Sivas Kamu Hastaneleri Birliği örneği
Effects of syndicates on struggle of health professionals with mobbing: Sivas Public Hospitals Union example
- Tez No: 459970
- Danışmanlar: PROF. DR. KHALADDİN IBRAHIMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Syndicate, Management, Struggle
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İşyerinde psikolojik taciz anlamına gelen mobbing çok eskiye dayanmakla birlikte kavramın bilimsel olarak tanımlanması ve araştırmalar yapılması 1980 yıllarında başlamıştır. Mobbing; çalışan üzerinde sistematik olarak devam eden, uzun süreli, bilinçli yapılan olumsuz eylemlerdir. Mobbingin etkileri, hem çalışanların motivasyonunu hem de çalışılan örgütte üretilen mal ve hizmetin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle mobbingle mücadele sadece mağdur nezninde yeterli olamayacak sistematik bir mücadele gerekecektir. Bu mücadelede sendikaların önemi sanıldığından fazladır. Mobbinge en fazla maruz kalan sektörlerden birisi sağlık sektörüdür. Sağlık çalışanlarının, mobbingle mücadele ederken mağdur tarafında olması gereken sendikalara bakış açısı önemlidir. Bu araştırmada sağlık çalışanlarının mobbing ile mücadelesinde sendikaların etkisi araştırılmıştır. Bununla birlikte sağlık çalışanlarının bu konudaki algısı ile çeşitli değişkenler arasındaki ilişki karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Araştırma sağlık çalışanlarının mobbing ile mücadelesinde sendikaların etkisinin sağlık çalışanlarının çeşitli demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek amacıyla betimsel ve ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: Sağlık çalışanlarının mobbing ile mücadelelerinde sendikaların etkili olduğu algısının eğitim durumuna, ünvana, sendika üyesi olma durumuna ve mobbing konusunda kurum yönetiminden memnuniyete göre anlamlı bir farklılık gösterirken; cinsiyete, yaşa, hizmet yılına göre bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Anahtar Kavramlar: Mobbing, Sendika, Yönetim, Mücadele
Özet (Çeviri)
Mobbing, which means psychological harassment in workplaces, goes long way back, and the concept has been scientifically defined and started to be researched in 1980s. Mobbing; is a systematically continuing, long-term, consciously performed negative actions on the employee. Effects of mobbing influence both the motivation of the employees and the quality of the goods and services produced in the working organization. For this reason, the struggle with mobbing on victim basis will not be sufficient by itself and systematic struggle will be required. The importance of the syndicates is more than considered. Health sector is one of the sectors mostly exposed to mobbing. The point of view of the health professionals towards the syndicates that are supposed to be on the victim's side when struggling with mobbing is important. In this study, the effect of syndicates on the struggle of health professionals with mobbing was investigated. In addition to this, the relationship between the perception of health professionals and various variables is examined comparatively. A descriptive and relational screening model was chosen to test whether the effect of syndicates on the struggle of health professionals with mobbing varied with the demographic characteristics of health professionals or not. Findings obtained as a result of the analyses can be summarized as follows: it has been detected that while the perception that the syndicates have an impact on the struggle of health professionals with mobbing showed a significant difference according to educational status, title, syndicate membership and being pleased with the organization management on mobbing; it did not show any differences according to the gender, age and years of service.