16. yüzyıl Türk askeri giysilerinin form, doku ve malzeme özelliklerinin incelenmesi ve bir uygulama örneği
Examination of form, texture and material characteristics of 16th century Turkish military clothes and an application example
- Tez No: 460009
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÖHRET AKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türk Askeri Giysileri, Türk Kültürü, 16. Yüzyıl, Military, Turkish Clothing, Turkish Culture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çok uzun insanlık tarihi tek bir kültürden, toplumdan ve insan grubundan ibaret değildir. İnsanlar, zaman içerisinde farklı dillere, dinlere, kültürlere ve milletlere ayrılmışlardır. Bu nedenle, tek bir askeri giysiden bahsetmek veya tek bir kültürün askeri giysisini ele alarak tüme varmak mümkün değildir. Kendi kültürümüz olan Türk Kültürüne dahil olanları incelemek bizlerden sonraki nesillere aktarmak bizler için günümüze bağlı tarihsel bir görevdir. Geçmişini bilmeyen, günümüzde neden sonuç ilişkilerini kavramakta zorluk çeker. Ayrıca geçmişini bilmeyen toplumlar, gelecek inşa etme konusunda geri kalır ve yetersiz olurlar. Türk askeri giysilerinin incelenmesi Türklerin, tarihte nasıl zaferler kazandıklarını anlamamız ve günümüze uyarlamamız adına çok önemlidir. Bu sayede asker giysilerinde, gelişmişlik ve dönem teknolojisini yakalama hatta çağını aşma yönünden ne kadar ileri gidildiğini görebiliriz.
Özet (Çeviri)
A very long history of humanity is not just about a single culture, society and group of people. Over time people have been divided into different tongues, religions, cultures and nations. For this reason, it is not possible to talk about a single military garment or to arrive at a single cul-de-sac with a military garment. It is a day-to-day historical task for us to study what is included in our own culture, the Turkish Culture, and to pass on to the next generation. Those who do not know the past have difficulties in understanding why outcome relationships today. In addition, societies that do not know the past are left behind and inefficient in building the future. The examination of Turkish military clothing is very important to us in the name of our understanding of how the Turks have gained victories in history and our daily adaptation. In this view, we can see how much progress has been made in capturing the development and the technology of the period, or even exceeding the age of the soldiers.