Savaşın yazımı: XVI. yüzyıl Osmanlı kroniklerinde savaş olgusuna bakış: Uzun savaşlar örneğinde
Writing a war: An understanding of war according to the 16th century ottoman chronicles: The case of the Ottoman-Habsburg long wars
- Tez No: 351624
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN MUSTAFA EMECEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih, Osmanlı Tarihi, Askeri Tarih, OsmanlıKronikleri, Tarihyazımı, Uzun Savaşlar (1593-1606), Savaş, Barış, Patronaj Đlişkileri, History, Ottoman History, Military History, OttomanChronicles, Historiography, Long Wars (1593-1606), War, Peace, Patronage
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Osmanlı-Habsburg Uzun Savaşları (1593-1606) her iki tarafın da tarihinde önemli kırılmaların ve gelişmelerin yaşandığı bir zaman dilimi olarak göze çarpmaktadır. Hem savaş meydanındaki taktik ve silah değişimleri, karşılıklı askerî kültür etkileşimleri, orduların sayıca büyümesinin yarattığı meseleler hem de siyaseten, idareten ve iktisaden öne çıkan meseleler ciddî bir literatür etrafında tartışılmıştır. Savaşın cereyan ettiği zamanlarda yazılan bu ciddî literatürün Osmanlı ayağının en önemli kaynağını devrin kronikleri oluşturmaktadır. Osmanlı-Habsburg Uzun Savaşları hakkında yazılan Osmanlı kronikleri devrin askerî, siyasî, iktisadî ve idarî hemen hemen her alanıyla ilgili söz söylemektedir. Bu yüksek lisans tezinde Osmanlı kronikleri kullanılarak devrin yazarlarının“savaş olgusuna”nasıl baktıkları, savaşı nasıl ele aldıkları, savaşı yazarken bulundukları mekânın (savaş meydanı yahut şehir) ve içinde bulundukları patronaj ilişkilerinin savaş ve tarihyazımlarına nasıl etki ettiği soruları cevaplandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman-Habsburg Long Wars (1593-1606) is a conspicious period for both states, not only for military development, changing of tactics and weapons, military cultural interaction and increasing of army size, but also in a matter of political, economic and administrative. Also, this period was discussed by Ottoman and Habsburg writers, and thankfully, this discussions created a very abundant literatur about Long Wars. This literatur, which most of them was written during the war, is very important and Ottoman chronicles is one of the most important part of this literature. This study, aim to answer how Ottoman writers approach to the war, what they think about the war. In this respect, by using Ottoman chronicles, was tried to answer how theather of war and patronage relations to have affected writing of history.