Sıglec14 kaybı ile KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) alevlenme riski arasındaki ilişki
Relationship with loss of siglec14 and the risk of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) exacerbation
- Tez No: 460062
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ÇALIKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alevlenme, Haemophilus influenzae, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, Sialik asit, SIGLEC14, exacerbation, chronic obstructive pulmonary disease, Haemophilus influenzae, sialic acid, SIGLEC14
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gen-çevre etkileşimi sonucu ortaya çıkan, kompleks, heterojen, alevlenmelerle seyreden kronik inflamatuar bir hastalıktır. NTHi (tiplendirilemeyen Haemophilus influenza) KOAH alevlenmesinin bilinen majör sebeplerindedir ve lipooligosakkaritler içeren siyalik asit eksprese eder. Siyalik asit bağlayan lektinlerlerden (SIGLEC) biri olan SIGLEC14'ün, NTHi ile etkileşiminin immun hücrelerin inflamatuar yanıtlarını artırdığı ve daha sık KOAH alevlenmesine yol açtığı yönünde iddialar vardır. Bizim çalışmamızda KOAH hastalarında SIGLEC14 gen polimorfizminin alevlenme sıklığı ve şiddeti ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmaya Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları kliniğinde Haziran 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında 85 KOAH'lı hasta alındı. Bu gruplarda venöz kanda DNA örneklerinde SIGLEC14 genotipi analiz edildi ve plazmada SIGLEC14 konsantrasyonu ölçüldü ve hastalar 1 yıl boyunca alevlenme bakımından izlendi. Her iki grupta da SIGLEC14 wild/wild polimorfizmi hakim olup, hasta grubunda SIGLEC14 null/null polimorfizmine rastlanmadı. SIGLEC14 wild/wild polimorfizmine sahip KOAH'lıların alevlenme sayısı SIGLEC14 wild/null polimorfizmine sahip hastalarınkinden anlamlı derecede fazlaydı (p=0,041). Ek olarak bu grupta IKS alan hastaların alevlenme sayısı SIGLEC14 wild/null genotipindeki hastalarınkinden anlamlı yüksek idi (p=0.012). SIGLEC14 gen ürünü olan serum SIGLEC14 düzeyinin ise her iki polimorfizm grubunda da alevlenmeyi yansıtmadığı görüldü. Sonuçta, SIGLEC14 wild/wild polimorfizmi KOAH'da alevlenmenin bir öngörücüsü olabilir ancak, serum SIGLEC14 düzeyi için aynı şey söylenemez. Ayrıca KOAH'ın bireyselleştirilmiş tedavisinde IKS dışı, patogenetik yolaklara spesifik antiinflamatuar tedavilere gereksinimin önemi bir kez daha ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Relationship with Loss of SIGLEC14 and The Risk of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Exacerbation COPD, is a chronic inflammatory disease which usually resulting from gene-environment interaction and complex, heterogeneous and characterized by exacerbations. NTHi (typeable Haemophilus influenzae) is the major known cause of COPD exacerbations and express sialic acid which contain lipooligosakkarit. There are some claims that Siglec-14 which is one of the sialic acid binding from lectins, increases immune cells of the inflammatory by interacting with the NTHi and causes more frequently to the exacerbations of COPD. In our study, it was aimed to determine frequency and severity of exacerbations of SIGLEC-14 gene polymorphism in patients with COPD. 85 COPD patients and for control group 94 healthy which was evaluated by Mersin University of Medicine Faculty Hospital pulmonary clinic with diagnosis of COPD between the dates of june 2015-june 2016 where included in our study. These SIGLEC14 genotype of DNA samples from venous blood and plasma were evaluated in Siglec-14 concentration and the patients monitored for exacerbation during a year. In both groups, SIGLEC14 wild / wild polymorphism is dominant, in patients group SIGLEC14 null / null polymorphism was not observed. The COPD patients who have SIGLEC 14 wild / wild polymorphism number of exacerbations was significantly greater (p = 0.041) than the patients who have SIGLEC14 wild/null genotipe. In adition the number of exacerbations in this group of patients receiving ICS was significantly higher than patients in the SIGLEC14 wild / null genotype (p=0.012). It is observed that the levels of soluble SIGLEC14, which are gene products of SIGLEC14, didn't reflect the exacerbation in both polymorphism group. Ultimately, SIGLEC14 wild/wild polymorphism may be a predictor of exacerbations in COPD, but the same can not be said for SIGLEC14 serum levels. Once more this status reveals that, the importance of the need for specific anti inflammatory treatment to non- ICS new and pathogenetic pathways in the individualized treatment of COPD.