Karbonmonoksit zehirlenmelerinin thiol/disülfid homeostazı üzerine etkisi
The effect of carbonmonoxide poisoning on thiol/dissulfide homeostasis
- Tez No: 460191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNSUR ÇEVİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Carbon monoxide poisoning, thiol-disulfide homeostasis, oxidative stress
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: CO gazı karbon bazlı maddelerin tam yanmamasıyla açığa çıkan renksiz kokusuz ve tatsız bir üründür. CO dünya çapında zehirlenmeye bağlı ölümlerin en önde gelen nedenidir. Günümüze kadar yapılan çalışmaların ışığında, hipoksi nedeniyle ortaya çıkan oksidatif stres reaksiyonlarının birçok organ ve sistem hasarına neden olduğu bilinmektedir. Özellikle hastalığın şiddetinin belirlenmesinde bu reaksiyonların yeri büyüktür. Çalışmanın amacı, CO zehirlenmelerinin erken dönemde şiddetinin belirlenmesinde kullanılabilecek parametre olarak thiol disülfit dengesinin etkinliğinin değerlendirilmesidir. Bu sayede tanısal aşamada klinik uygulamalara katkı sağlanması beklenmektedir. Materyal ve Metod: Çalışmanın örneklemi, T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Bölge Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine 15 Kasım 2015 – 15 Nisan 2016 tarihleri arasında karbon monoksit zehirlenmesi ile başvuraran 84 hasta ve benzer demografik özelliklere sahip 84 sağlıklı vaka dahil edilerek yapıldı. Hasta grubundan ve kontrol grubundan alınan kan numunelerinde Thiol/Disülfid Homeostaz (Erel paneli) düzeyi analiz edildi. Kullanılacak olan veriler çalışma formuna kaydedildi. Kayıt edilen tüm veriler SPSS for Windows® 15.0 (SPSS Inc, Chicago, USA)® istatistik programı kullanılarak analiz edildi. P < 0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmanın demografik analizinde yaş, cinsiyet her iki grupta da benzerdi (p>0.05). Çalışmadaki thiol ve disulfide incelendiğinde, native thiol (sh) ortanca değerleri hasta ve sağlıklı grupta sırasıyla 399.70 μmoll−1 (354.50-423.65) ve 362.95 μmoll−1 (321.95-401.25) saptandı ve bu fark istatistiksel açıdan anlamlı bulundu (p=0.01). Ayrıca, total thiol (tt) değerleri karşılaştırıldığında sırayla 439.1 μmoll−1 (390.9-467.3) ve 396.1 μmoll−1 (358.5-435) μmoll−1 olarak belirlendi. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0.001) Bu değerlerin biribirine oranları karşılaştırıldığında ise istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunamadı (hepsi için p>0.05). Hasta ve kontrol grubu arasında sh, tt değerleri için sırayla 0.65, 0.67 eşik değer olarak bulundu. Bu değerler için ROC analizi yapıldı. Sırasıyla, sh değeri için x en ideal eşik değer olan 381.7 için %61 sensitivite ve spesifite değeri hesaplandı. tt için en ideal eşik değer olan 5.09 için sensitivite ve spesifite değerleri %63 olarak bulundu. Son olarak çalışmada CO zehirlenmesi ile gelen hastalardaki thiol ve disülfid değerlerinin, ilk geliş ve 3.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Carbon monoxide gas is a colorless odorless and tasteless product that is turned on by the incomplete combustion of carbon-based materials. CO is the leading cause of poisoning-related deaths worldwide. It is known that oxidative stress reactions caused by hypoxia lead to damage of many organs and systems, guided by work done up to light. It is thought that the location of these reactions is particularly important in determining the severity of the disease. The aim of our study is to assess the efficacy of the thiol disulfide balance as a parameter that can be used to determine the severity of CO poisoning at an early stage. It is expected that clinical applications will be contributed in the diagnostic stage. Material and Method: The study sample, T. C. Ministry of Health 2nd Regional Public Hospitals Association Health Sciences University, Kecioren Training and Research Hospital Emergency Medical Clinic, 84 patients with carbon monoxide intoxication between November 15, 2015- April 15, 2016 and 84 healthy cases with similar demographic characteristics were included. Thiol / Disulfide Homeostasis (Erel panel) levels were analyzed in the blood samples from the patient group and control group. The data to be used was saved in the working form. All recorded data were analyzed using the SPSS for Windows® 15.0 (SPSS Inc, Chicago, USA) ® statistical program. A value of P 0.05). The median values of native thiol (sh) were found to be 399.70 μmol-1 (354.50-423.65) and 362.95 μmolol-1 (321.95-401.25) in the patient and healthy group, respectively, and this difference was statistically significant (p = 0.01). In addition, total thiol (tT) values were determined as 439.1 μmoll-1 (390.9- 467.3) and 396.1 μmoll-1 (358.5-435 μmoll-1), respectively. There was a statistically significant difference between the groups (p = 0.001). When the ratios of these values were compared, no statistically significant difference was found (p> 0.05 for all). Between the patient and control group, sh, tt values were found as 0.65, 0.67 threshold respectively. ROC analysis was performed for these values. The sensitivity and xii specificity value of 61%were calculated for 381.7, which is the most ideal threshold value for sh value, respectively. Sensitivity and specificity values were found to be 63%for 5.09 which is the most ideal threshold value for tt. Finally, a comparison was made to evaluate thiol and disulfide values in patients with CO poisoning at first visit and at 3 hours, and it was found that there was a statistically significant difference between sh and tt values. Conclusion: We think that thiol-disulfide values are not clinically useful in both the differential diagnosis and the severity indicator of patients presenting with emergency department CO poisoning.