Bipolar bozukluk ve şizofreni hastalarında serum GNNF (GLIAL cell lıne-derıved neurotrophıc factor) düzeylerinin elektrokonvülsif tedavi (ETK) öncesi ve sonrası ile sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of serum gdnf (glial cell line-derived neurotropic factor) levels in bipolar disorder and schizophrenia patients with electroconvulsive treatment (ECT) and healthy controls
  1. Tez No: 460228
  2. Yazar: MUSTAFA AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KARAMUSTAFALIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Bipolar Bozukluk, EKT, GDNF, Schizophrenia, Bipolar Disorder, ECT, GDNF
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
BİPOLAR BOZUKLUK VE ŞİZOFRENİ HASTALARINDA SERUM GDNF (GLIAL CELL LINE-DERIVED NEUROTROPIC FACTOR) DÜZEYLERİNİN ELEKTROKONVÜLSİF TEDAVİ (EKT) ÖNCESİ VE SONRASI İLE SAĞLIKLI KONTROLLERLE KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Temel fonksiyonu dopaminerjik nöronların canlılığı ve devamlılığını sağlamak olan GDNF ile şizofreni ve BB gibi nöropsikiyatrik hastalıkların etyolojisi arasında ilişki olduğu belirtilmektedir. Ayrıca EKT tedavisinin muhtemel etki mekanizmaları arasında diğer nörotrofik faktörlerle beraber GDNF nin de olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda şizofreni ve BB tanılı hastalarda EKT öncesi ve sonrası serum GDNF düzeylerini ve şizofreni ve BB tanılı hasta grupla sağlıklı kontrol grubunun serum GDNF düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 7. Psikiyatri Ünitesinde yatarak tedavi gören, DSM-5 tanı ölçütlerine göre BB veya şizofreni tanısı almış, EKT tedavisi planlanan ve çalışmanın dahil edilme ve dışlama kriterlerini sağlayan 30 erkek hasta ile yaş ve cinsiyeti eşleştirilmiş 28 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya alınan gönüllü bireylerin klinik değerlendirmeleri BB tanılı hastalar için Young Mani Derecelendirme Skalası(YMRS) ile şizofreni tanılı hastalar için Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği(PANSS) ile yapılmıştır. Hasta grupta EKT öncesi ve sonrasında ve sağlıklı kontrol grubunda serum GDNF seviyeleri ELISA kitleri kullanılarak hesaplanmış olup karşılaştırmalar yapılmıştır. Bulgular: Şizofreni ve BB tanılı hastalarda EKT sonrasında öncesine göre serum GDNF düzeyinde artış olduğu gözlendi. Bunun yanı sıra şizofreni ve BB tanılı hastaların EKT öncesi serum GDNF düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna kıyasla düşük olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamızdaki bulgularla şizofreni ve BB hastalarında EKT tedavisinin etkinliği ve muhtemel etki mekanizması ile GDNF arasında ilişki olabileceği değerlendirilmiş, etki mekanizması teorilerine katkıda bulunulmuştur. Çalışmada bulunan bir diğer önemli sonuç ise şizofreni ve BB hastalarında serum GDNF düzeyinin düşme eğiliminde olmasıdır. Bu sonuç da genel olarak literatürle uyumlu görünmektedir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF SERUM GDNF (GLIAL CELL LINE-DERIVED NEUROTROPIC FACTOR) LEVELS IN BIPOLAR DISORDER AND SCHIZOPHRENIA PATIENTS WITH ELECTROCONVULSIVE TREATMENT (ECT) AND HEALTHY CONTROLS Objective: It is stated that the etiology of neuropsychiatric disorders such as schizophrenia and BB is related to GDNF, which is essential for maintaining the viability and continuity of dopaminergic neurons. It is also thought that among the possible mechanisms of action of ECT treatment, GDNF may be present along with other neurotrophic factors. We aimed to compare serum GDNF levels before and after ECT in patients with schizophrenia and BB in our study and serum GDNF levels in healthy control group with schizophrenia and BB patients. Method: The 30 man patients which is treated as hospitalized in Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Research and Training Hospital Seventh Psychiatry Unit, diagnosed as schizophrenia or bipolar disorder according to DSM-5 , planned Electroconvulsive therapy, and provided the inclusion and exclusion criteria of the study and the 28 healthy control group which are matched for age and sex are included. The diagnostic evaluation of the volunter people in this study are made by Young Mania Rating Scale(YMRS), Hamilton Depression Rating Scale(HAMD) for patients with diagnosed as bipolar disorder and Pozitive and Negative Syndrome Rating Scale for patients with diagnosed as schizophrenia. The serum GDNF levels of the before and after of the ECT for patients and healthy control group are accounted by using ELISA kits and the matchings are made. Results: It was observed that in patients with schizophrenia and BB, there was an increase in serum GDNF levels after ECTcompared to levels before ECT. In addition, serum GDNF levels in schizophrenia and BB patients were lower before ECT than healthy control group. Conclusion: We have found out that the relationship between GDNF and the efficacy and possible mechanism of action of ECT treatment in patients with schizophrenia and BB was associated with the findings of our study and contributed to the theory of effect of mechanism. Another important finding in the study is that the serum GDNF level tends to decrease in schizophrenia and BB patients. This result is generally consistent with the literature.