Şizofreni ile psikotik belirtisi olan ve olmayan bipolar bozukluk hastalarının nörotrofik faktörler, inflamasyon belirteçleri ve nörokognisyon yönünden karşılaştırılması
Comparison of neurotrophic factors, inflammatory markers, and neurocognition between schizophrenia and bipolar disorder patients with and without psychotic features
- Tez No: 904362
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ESEN DANACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, bipolar bozukluk, nörobilişsel işlevler, nörotrofik faktörler ve nöroinflamasyon, Schizophrenia, bipolar disorder, neurocognitive functions, neurotrophic factors, neuroinflammation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Giriş ve Amaç: Bipolar bozukluğun psikoz sürekliliği, araştırmacılar arasında uzun süredir tartışılan bir konudur. Şizofreni ile bipolar bozukluğun ayrıştığı ve örtüştüğü düzeyi belirlemek amacıyla, Schneider'in birinci sıra belirtilerini dikkate alarak nörotrofik faktörler, inflamasyon belirteçleri ve nörobilişsel işlevler açısından karşılaştırmalı bir çalışma planlanmıştır. Bu çalışmayla daha önceden genetik birliktelikleri araştırılan iki bozukluğun nörotrofik faktör düzeyleri ve nörobilişsel işlevleri dikkate alarak etiyolojik modeller açısından karşılaştırılması ve gelişimsel farklılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma DSM-5 tanı ölçütlerine uyan 30 psikotik özellikli bipolar bozukluk hastası, 30 psikotik özellikli olmayan bipolar bozukluk hastası, 30 şizofreni hastası ve 30 sağlıklı kontrol grubuyla yürütülmüştür. Bipolar bozukluk tanılı hastalarda Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D) ve Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), şizofreni hastalarında Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANNS) uygulanmış ve remisyon kriterlerini karşılayan kişiler çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylere bilişsel işlevleri değerlendiren, 60-90 dakika süren nöropsikolojik test bataryası uygulanmış olup serum örnekleri ELİSA yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Bilişsel işlevler açısından işlem hızı, sözel öğrenme ve erken hatırlamanın hasta gruplarını anlamlı olarak ayırt ettiği saptanmıştır. Şizofrenide bilişsel bozulmanın bipolar bozukluğa göre daha belirgin olduğu saptanmıştır. Psikotik ve psikotik olmayan bipolar bozukluk hastaları arasında ise bilişsel bozulma alanlarının niteliksel olarak değil niceliksel olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Şizofreni hastalarında, psikotik olmayan bipolar bozukluk hastalarına kıyasla anlamlı olarak daha yüksek CRP ve FGF-2 düzeyleri saptanmıştır. BDNF düzeyleri incelendiğinde; psikotik bipolar bozukluk hastalarında, şizofreni ve psikotik olmayan bipolar bozukluk hastalarına kıyasla anlamlı olarak yüksek değerler tespit edilmiştir. Sonuç: Yüksek CRP ve FGF-2 düzeylerinin psikozu öngördürücü olabileceği düşünülmüştür. Bu alanda daha büyük örneklemlerle yapılacak çalışmaların literatür adına önemli katkıları bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The psychosis continuum in bipolar disorder has been a long-debated topic among researchers. To determine the level of differentiation and overlap between schizophrenia and bipolar disorder, a comparative study was planned that considers Schneider's first-rank symptoms, examining neurotrophic factors, inflammatory markers, and neurocognitive functions. The aim of this study is to compare the two disorders, which have previously been examined for genetic associations, in terms of neurotrophic factor levels and neurocognitive functions, and to identify etiological models and developmental differences. Materials and Methods: The study included 30 patients with bipolar disorder with psychotic features, 30 patients with bipolar disorder without psychotic features, 30 patients with schizophrenia, and 30 healthy controls, all diagnosed according to DSM-5 criteria. The Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) and Young Mania Rating Scale (YMRS) were administered to patients with bipolar disorder, and the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) was used for schizophrenia patients, with only those meeting remission criteria included in the study. Participants underwent a neuropsychological test battery lasting 60-90 minutes to assess cognitive functions, and serum samples were analyzed using the Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) method. Results: In terms of cognitive functions, processing speed, verbal learning, and immediate recall were found to significantly differentiate the patient groups. Cognitive impairment was more pronounced in schizophrenia compared to bipolar disorder. Between patients with psychotic and non-psychotic bipolar disorder, cognitive impairment differed quantitatively rather than qualitatively. Schizophrenia patients had significantly higher CRP and FGF-2 levels compared to non-psychotic bipolar disorder patients. Regarding BDNF levels, patients with psychotic bipolar disorder showed significantly higher values compared to those with schizophrenia and non-psychotic bipolar disorder. Conclusion: It is suggested that elevated CRP and FGF-2 levels may be predictive of psychosis. Larger-scale studies in this area will provide important contributions to the literature.