Alt solunum yolu enfeksiyonu tanısıyla yatan çocuklarda RVS , adenovirüs, influenza virüs taraması
Respiratory syncytial virus (RSV), adenovirus, and influenza virus infections amongst children who were admitted to clinic with lower respiratory tract infections
- Tez No: 460312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Lower respiratory tract infections, viral infections
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve amaç: ASYE tüm dünyada çocuklarda mortalite nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır. Çalışmamızda; ASYE tanısıyla yatırılmış olan iki yaş altındaki çocuklar arasında RSV, Adenovirüs ve İnfluenza virüs enfeksiyon sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntemler: Kliniğimizde 1 Eylül 2015 – 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında iki yaş altında alt solunum yolu enfeksiyonu tanısıyla yatan ve nazofarengeal aspiratta RSV, adenovirüs, influenza virüs antijen taraması yapılmış olan hastalar incelenmiştir. Alınan örneklerde Direkt floresan antikor (DFA) testi yöntemiyle etken varlığı araştırılmıştır. Etken tespit edilen olguların yaş gruplarına göre ve mevsimlere göre dağılımı , klinik ve laboratuar bulguları ile etken arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 295 hastanın 163(%64,17)'ü erkek, 91(%35,83)'i kız olup en sık başvuru şikayetini öksürük (%75,25), fizik muayene bulgusunu ekspiryum uzunluğu (%61) oluşturmaktadır. Bu 3 viral ajan varlığı 41(%13,89) olguda saptanmış olup, dağılımı ise 28/41(%68,29) RSV, 5/41(%12,19) adenovirüs, 12/41(%29,26) influenza şeklindedir. Hastalıkların en çok kış aylarında görüldüğü saptanmıştır. Viral enfeksiyonlar için ateş yüksekliği, ayrıca adenovirüs için ise CRP yüksekliği ve nefes darlığı şikayeti için anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuçlar: Virüsler ASYE'nin önemli etkenlerindendir. Dağılımı mevsimlere göre değişiklik göstermektedir. Klinik olarak viral veya bakteriyel enfeksiyon ayrımı yapılamadığı için hastaların yatışlarında viral enfeksiyonlar mutlaka akılda bulundurulmalıdır. Anahtar kelimeler; alt solunum yolu enfeksiyonu, viral enfeksiyon,
Özet (Çeviri)
Introduction: Lower respiratory tract infections are one of the important causes of mortality in children. In our study, we aimed to determine the frequency of Respiratory syncytial virus (RSV), adenovirus, and influenza virus infections amongst 0-2 year old children who were admitted to our pediatrics clinic with lower respiratory tract infections. Material and Methods: We analyzed all children under two years who were admitted to our clinic with lower respiratory tract infections and had positivity in nasopharyngeal aspirate specimens for RSV, adenovirus and influenza virus. The samples were examined for these three viruses with direct florescent antibody technique. All positive cases were analyzed for the clinical and laboratory findings and seasonal properties; and the relation between these parameters and the viruses were studied. Results: 295 patients were included to our study. 163 (64,17%) were male, and 91(35,83%) were female. The most frequent symptom was cough (75,25%), whereas the most frequent physical examination finding was wheezing (61%). These 3 viral agents were detected in 41 cases; RSV was detected in 28 of 41 (68,2%), adenovirus in 5 of 41 (12,1%) and influenza virus was detected in 12 of these 41 (29,2%) patients. These viruses were detected positive mostly in winter months. Over the clinical parameters; fever was a statistically significant symptom in all three viruses and dyspnea and high C-reactive protein (CRP) levels were statistically related to adenoviral infections. Conclusion: Viruses are important causes of lower respiratory tract infections. Viral distribution varies among different seasons. Since clinical differential diagnosis between viral and bacterial infections is difficult; viral infections should always be kept in mind in hospital admission of these patients.