Doğum şeklinin öngörüsünde intrapartum transperineal ultrasonografinin önemi
The merit of intrapartum transperineal ultrasonography in the prediction of mode of delivery
- Tez No: 460311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM MORALOĞLU TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Transperineal ultrasonografi, ilerleme açısı, baş-perine mesafesi, doğum eylemi, doğum şekli, Transperineal ultrasonography, angle of progression, head-perineum distance, labor, mode of delivery
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: İnvaziv olmayan, öğrenmesi ve uygulaması kolay, maliyeti düşük bir yöntem olarak intrapartum transperineal ultrasonografinin doğum eylemi takibindeki ve doğum şeklinin öngörüsündeki önemini belirlemeyi amaçladık. Gereçler ve Yöntem: Termde, tekil, baş prezentasyonda, doğum eyleminin birinci evresinin aktif fazında 105 nullipar ve 105 multipar gebeyi intrapartum transperineal ultrasonografi ile sagital düzlemde ilerleme açısı (AOP) ve transvers düzlemde baş-perine mesafesi (HPD) ölçerek değerlendirdik. Maternal özellikler, klasik vajinal muayene bulguları, doğum şekilleri ve yenidoğan bulguları kaydedildi. Korelasyon ve regresyon analizleriyle veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Baş seviyesinin artmasıyla AOP'nin artması (p=0,001) ve HPD'nin azalması (p=0,001) arasındaki ilişki anlamlı sonuçlandı. Baş seviyesi 0 iken ortalama AOP 128 derece, ortalama HPD 40 milimetreydi. HPD'deki her 1 milimetrelik artış ise AOP'deki 1,054 derecelik azalmaya karşılık gelmekteydi (p=0,001). İşlem karakteristik eğrisi (ROC) analizinde 52,45 milimetre HPD (p=0,001), sezaryen ile doğum öngörüsünde anlamlı bulundu. Sonuç: Doğum şeklini saptamada intrapartum transperineal ultrasonografi parametreleri hem birbirleriyle hem de klasik vajinal muayene bulguları ile uyumluydu. Ayrıca bu parametreler doğum şekli öngörüsünde kullanılabilecek kadar anlamlıydı.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to assess the meaning of intrapartum transperineal ultrasonography (ITU) which is a non-invaziv, easy to learn and use with low cost method in the management of labor and the prediction of mode of delivery. Materials and Methods: We evaluated 105 nulliparous and 105 multiparous singleton, term pregnants in cephalic presentation which were in active phase of the first stage of labor via intrapartum transperineal ultrasonography in the sagittal plan for angle of progression (AOP) and in the transverse plane for head-perineum distance (HPD). Maternal characteristics, conventional vaginal examination findings, mode of delivery and neonatal results were noted. The data was compared using correlation and regression coefficients. Result: The relationship between descent of fetal head with increase of AOP (p=0,001) and decrease of HPD (p=0,001) was statistically significant. While fetal head station was at 0, mean AOP was 128 degree and mean HPD was 40 milimeters. There was a 1,054 degree decrease in AOP for each 1 milimeter increase in HPD (p=0,001). Receiver operating characteristics (ROC) curve showed that a measurement of AOP with 52,45 milimeters (p=0,001) were associated with cesarean delivery. Conclusion: Intrapartum transperineal ultrasonography parameters were in agreement with each other and conventional vaginal examination for determination of delivery mode. Moreover, these parameters were sensitive enough in the prediction of mode of delivery.