Şarkîkaraağaç Şeker İlköğretim Okulu ve Şehit Selçuk Doğan İlköğretim Okulunda bağırsak parazitlerinin yayılışı
The distribution of intestinal parasites in Şarkikaraağaç Şeker Primary School and Şehit Selçuk Doğan Primary School
- Tez No: 460336
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak parazitleri, ilköğretim okulu öğrencileri, görülme sıklığı, Intestinal parasites, primary school children, prevalence
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, Isparta'nın Şarkikaraağaç İlçesinde iki ilköğretim okulunda eğitim alan öğrencilerde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığını belirlemek, bunu etkileyen bazı faktörleri araştırmak ve çocuklarda paraziter hastalıkların önemini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Bu amaçla, 115'i kız, 133'ü erkek, 248 öğrencinin gaita örnekleri alındı ve öğrencilere anket formları dağıtıldı. Dışkı örnekleri öncelikle makroskobik olarak değerlendirilmiş ve sonra ve nativ-Lugol ve flatasyon metodu (doymuş tuzlu su solüsyonunda) ile incelenmiştir. Protozoonları detaylı inceleyebilmek için numuneler trikrom boyama yöntemi ile boyandı. Kız öğencilerin %26.1'inde, erkek öğrencilerin %30.1'inde olmak üzere bütün öğrencilerin %28.2'sinde bir veya daha fazla parazit türü saptanmıştır. Çocuklarda, Blastocystis hominis %12.9, Giardia intestinalis %3.6, Entamoeba coli, %7.7, Iodamoeba butschlii %0.4, Endolimax nana %4.4, Chilomastix mesnili %0.4, Cryptosporidium %0.8 ve Cyclospora %0.8 oranında saptandı. Parazit görülme sıklığı ile babaların öğrenim durumu (bazı gruplarda), annenin mesleği (bazı gruplarda), evde ahırın varlığı arasında istatistiki olarak anlamlı ilişkiler saptandı. Ailelerin eğitim seviyelerinin düşük olması, annenin çalışıyor olması ve evlerde hayvan barınaklarının varlığı bağırsak parazitlerinin yüksek oranlarda görülmesinin en önemli nedenleri olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with aim to investigate the species and prevalence of intestinal parasites, and some reasons which affect the prevalence in the students who study in two Primary Schools and aims to point out the importance of intestinal parasites for children in the Şarkikaraağaç districs of Isparta. For this purpose, stool samples of totally 248 students, 115 female and 133 male, were took and the questionnaires forms given to students. The stool samples were first evaluated macroscopically and examined by native-Lugol (saline-iodine) and flotation method (in saturated salt water solution). In order to examine protozoa in detail, samples were stained with trichrome method. One or more species of parasite was detected totally in 28.2% of all students, 26.1% of female and 30.1% of male. In children, Blastocystis hominis %12.9, Giardia intestinalis %3.6, Entamoeba coli, %7.7, Iodamoeba butschlii %0.4, E. nana %4.4, Chilomastix mesnili %0.4, Cryptosporidium %0.8 and Cyclospora %0.8 results were detected. Statistically significant relations were detected between the rates of the parasites and education level of father and mother (in some groups), the father and mother's job (in some groups), the revenue level of family members and the presence of the barn at home. The low education level of family, working mother, the presence of the barns at homes are seen as the most important reasons of incidence of intestinal parasites.