Gıda örneklerindeki klorojenik asit, vanilin ve kafein'in bor katkılı elmas elektrot yüzeyinde tekli ve eş zamanlı tayinlerine yönelik voltametrik yöntem geliştirilmesi
Development of voltametric method for individual and simultaneous determination of chlorogenic acid, vaniline and caffeine in food samples on boron-doped diamond electrode surface
  1. Tez No: 460339
  2. Yazar: NURCAN ALPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ YARDIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Klorojenik asit, Vanilin, Kafein, Bor katkılı elmas elektrot, Ticari gıda örnekleri, Chlorogenic acid, Vanillin, Caffeine, Boron-doped diamond electrode, Commercial food samples
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, bor katkılı elmas (BDD) elektrodu kullanılarak klorojenik asid (CGA), vanilin (VAN) ve kafein'nin (CAF) tekli ve eş zamanlı tayinlerinin belirlenmesi için yeni bir voltametrik yöntem geliştirilmiştir. CGA, VAN ve CAF'in elektrokimyasal davranışları dönüşümlü voltametri (CV) ve kare dalga adsorptif anodik sıyırma voltametrisi (SWV-AdSV) ile incelenmiştir. CGA, VAN ve CAF için sırasıyla 0.68, 1.15 ve 1.50 V'da üç ardışık iyi belirlelen yükseltgenme sinyali 0.1 M HNO3'lü ortamda elde edilmiştir. Optimum deneysel koşulları altında CGA için 1.0-60 μg mL-1, VAN için 0.5-50 μg mL-1 ve CAF için 0.1-40 μg mL-1 aralıklarında doğrusallık saptanmış, yöntemin üç madde için gözlenebilirik sınırları sırasıyla 0.141, 0.058, ve 0.029 μg mL-1'dir. BDD elektrot iyi bir duyarlılık, düşük güzlenebilme sınırı ve iyi bir tekraredilebilirlik gibi avantajlar göstermiştir. Geliştirilen yöntem CGA, VAN ve CAF'in ticari gıda örneklerindeki (vanilya tozu, kola ve kahve) miktarının bulunmasına başarılı bir şekilde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a new voltammetric method has been developed for the individual and simultaneous determination of chlorogenic asid (CGA), vanilin (VAN) and caffeine (CAF) using boron doped diamond electrode (BDD). Electrochemical behaviors of CGA, VAN and CAF on a BDD electrode were investigated by cyclic voltammetry (CV), and square-wave adsorptive anodic stripping voltammetry (SW-AdASV). Three very well-resolved and reproducible oxidative processes of CGA, VAN and CAF were found at +0.68 V, +1.15 V and +1.50 V vs, respectively, in 0.1 M HNO3. Under the optimum analytical experimental conditions, the oxidation peak currents three compounds were linearly dependent on CGA, VAN and CAF concentrations using SWAdSV method in the ranges of 1.0–60, 0.5–50,and 0.1–40 μg mL-1, with detection limits of 0.141, 0.058, and 0.029 μg mL-1, in the individual detection of each component, respectively. The BDD electrode showed several advantages, such as good sensitivity, low detection limits and excellent reproducibility. The developed method was successfully applied for quantifying CGA, VAN and CAF in commercial food samples (vanilla, cola and the coffee).