Obstrüktif uyku apne sendromu ve periodontal hastalık arasındaki ilişkinin oksidatif stres açısından değerlendirilmesi
Evaluation of oxidative stress levels in relationship between osas and periodontal disease
- Tez No: 460377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK SEZER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apne sendromu, oksidatif stres indeksi, periodontitis, total antioksidan seviye, total oksidan seviye, Obstructive sleep apnea syndrome, oxidative stress index, periodontitis, total antioxidant status, total oxidant status
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu kesitsel çalışma, kronik periodontitis (KP) ve obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) arasındaki olası ilişkiyi hem tükürük hem de serum oksidatif stres parametreleri olan TAS (total antioksidan seviye), TOS (total oksidan seviye) ve OSİ (oksidatif stres indeksi) açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yaşları 22-67 arasında değişen ve polisomnografi kullanılarak OSAS açısından değerlendirilmiş 128 birey (90 erkek ve 38 bayan) çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamızda basit horlaması olan bireylerden oluşan 2 kontrol ve OSAS hastalarından oluşan 6 çalışma grubu olmak üzere toplam 8 grup vardır. Her bir grup 16 bireyden oluşmaktadır. Kontrol grupları periodontal sağlıklı ve KP'li sistemik sağlıklı bireylerden, çalışma grupları ise; periodontal sağlıklı ve KP'li hafif, orta, ağır OSAS'lı bireylerden oluşturuldu. Çalışmaya katılan tüm bireylerden serum ve tükürük örnekleri alındıktan sonra klinik periodontal parametreler kaydedildi. Biyokimyasal olarak tükürükte ve serumda TAS, TOS ve OSİ değerleri ölçüldü. OSAS şiddetini gösteren AHİ değerlerinin artmasıyla birlikte gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı şekilde serum TAS değerleri azalırken, serum TOS ve OSİ değerlerinin arttığı görüldü. Basit horlama periodontal sağlıklı ve KP'li gruplar arasında istatistiksel olarak serum TAS, TOS ve OSİ değerleri açısından anlamlı bir farklılık bulunamadı. Orta ve ağır OSAS gruplarında, periodontal sağlıklı hastalarla karşılaştırıldığında KP'li hastaların serum TAS değerleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşükken, serum TOS ve OSİ değerlerinin yüksek olduğu görüldü. Tükürük TAS, TOS ve OSİ açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı. Kronik periodontitis, ağır ve orta OSAS gruplarındaki oksidatif stres seviyelerine; total oksidan seviyedeki yükselme ve total antioksidan seviyedeki düşme ile ilave katkıda bulunmuştur. Sistemik sağlıklı bireylerde KP'in oksidatif stres parametrelerine katkısı olmadığı saptanmıştır. OSAS şiddeti arttıkça oksidatif stresin arttığı görülmüştür. Tükürük örneklerinin çalışma gruplarında sistemik oksidatif stres artışını yansıtmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional study aims to evaluate the possible relationship between chronic periodontitis (CP) and obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) using both saliva and serum oxidative stress parameters, TAS (total antioxidant status), TOS (total oxidant status) and OSI (oxidative stress index). 128 patients (90 male and 38 female) aged between 22-67 were included in the study and polysomnography was used to evaluate OSAS. Including 16 patients in each group; the study has 8 groups totally consisting of 2 control groups with simple snoring and 6 working groups with OSAS patients. Control groups consisted of systemic and periodontally healthy subjects and CP subjects with healthy systemic conditions. The working groups consisted of periodontally healthy and CP subjects of mild, moderate and severe OSAS patients. After serum and saliva samples obtained from every subject, clinical periodontal parameters were recorded. TAS, TOS and OSI levels of saliva and serum were measured biochemically. As a result, it was observed between the groups while serum TAS levels were decreasing, serum TOS and OSI values were increasing significantly with increased AHI levels showing OSAS severity. There was no significant difference between healthy and CP groups for serum TAS, TOS and OSI levels in terms of simple snoring. But in moderate and severe OSAS groups, it was observed to increase serum TOS and OSI values while serum TAS levels decreased in CP groups significantly. There was no statistically significant difference between the groups in terms of saliva TAS, TOS and OSI levels. A statistically significant correlation between clinical periodontal parameters with OSAS severity was not detected. In moderate and severe OSAS groups, chronic periodontitis was found to contribute oxidative stress levels by increasing total oxidant status and decreasing total antioxidant status. In the systemically healthy patients, the effect of periodontitis on oxidative stress levels was not observed. OSAS was found to increase with increasing severity of oxidative stress. The study groups, saliva samples were found not to reflect the increase of systemic oxidative stress levels.