Basit horlama ve hafif dereceli obstrüktif uyku apne sendromu olgularında ma tipi oral apareyin tedavi etkinliğinin incelenmesi
Investigation of treatment efficiency with ma appliance on simple snoring and mild obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 203893
  2. Yazar: HANDAN TUĞÇE OĞUZ TÜREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NESLİHAN ÜÇÜNCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obstructive Sleep Apnea, Snoring, Orthodontics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalısma, basit horlama ve hafif dereceli obstrüktif uyku apne sendromlu vakalarda ; 6 mm'lik vertikal açılma ile mandibulayı maksimum protrüzyonun % 75'i kadar protrüze eden ve silikon bazlı materyalden yapılan MA tipi oral apareyin tedavi etkinliğini incelemek amacıyla yapıldı. Arastırmaya kronolojik yasları 31 yıl ile 69 yıl arasında değisen, Total Apne-Hipopne ?ndeksleri 0-15 arasında olan 7'si kadın 8'i erkek toplam 15 Basit Horlama ve/veya Hafif Dereceli Obstrüktif Uyku Sendromu hastası dahil edildi. Bu bireylerin genel sağlık durumlarının kabul edilebilir seviyede olmasına, periodontal hastalıklarının olmamasına, her çenesinde en az 8 adet dis bulunmasına ve TME hastalıklarının olmamasına dikkat edildi. Arastırma materyalini, bireylerden uygulama öncesi ve oral apareyler ağızdayken elde edilen lateral sefalometrik filmler, polisomnografi raporları ve anket formları olusturdu. Lateral sefalometrik filmlerden 29, polisomnografilerden 9, anket formlarından 3 adet olmak üzere toplam 41 parametre istatistik olarak incelendi. Oral aparey uygulaması öncesi ve oral aparey ağızda iken olusan farkların istatistik olarak önemli olup olmadığı es yapma t-testi ile incelendi. Gündüz asırı uykululuk skoru ile horlama skoruna ait değerler arasındaki önem kontrolü non-parametrik testlerden Wilcoxon testi ile irdelendi. Arastırma sonucunda, oral apareyin kullanımı ile ; Orofarengeal, Hipofarengeal havayolu boyutları ve havayolunun sagittal yönde en dar olduğu mesafe ile Dil Alanı, Oral Alan, Orofarengal Alan ve Nazoorofarengeal Alanda olusan önemli düzeydeki artıslara bağlı olarak, bireylerde Gündüz asırı uyku hali ve Horlamanın önemli düzeyde azaldığı, Total Apne-Hipopne ?ndeksi ve Total Hipopne ?ndeksi gibi bazı solunumsal ölçüm değerlerinde de olumlu gelismeler olduğu bulunmustur ve hasta memnuniyeti izlenmistir. Anahtar Kelimeler : Obstrüktif Uyku Apne, Horlama, Ortodonti.Anahtar Kelimeler : Obstrüktif Uyku Apne, Horlama, Ortodonti.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine a certain and effective vertical opening amount for the mandibular advancement devices which are used in the treatment of simple snoring and mild obstructive sleep apnea syndrome and investigate the effects of a new material used for the construction of the appliance. 15 Simple snoring and/or mild OSAS patients, 7 females and 8 males, with baseline total apnea/hypopnea index of 0-15 events whose chronological ages ranging from 31 years to 69 years included in this study. All the patients were generally healty without any temporomandibular joint and periodontal diseases and who had at least 8 teeth per arch. The sample comprised of lateral cephalometric films, polysomnograhpy reports, questionnaire forms obtained before oral appliance therapy and with the oral appliance. 29 parameters taken from lateral cephalometric films, 9 parameters taken from polysomnography reports, 3 parameters taken from questionnaires, total 41 parameters were statistically evaluated. The results were analyzed using paired comparison t-test and non-parametric Wilcoxon test. At the end of the study we found significant increase in Oropharyngeal, Hypopharyngeal Airway Dimensions, the narrowest sagittal distance of pharyngeal airway and Tongue Area, Oral Area, Oropharyngeal Area and Nasooropharyngeal Area. Due to these significant increases, significant reduction in Epworth Sleepiness Scores, and snoring were observed. Positive changes were seen in respiratory parameters like Total Apnea-Hypopnea Index and Total Hypopnea Index. Patient satisfaction was also observed.