Prediyaliz hastalarında ortalama trombosit hacmi ile renal ultrasonografi bulguları arasındaki ilişki
The relationship between mean platelet volume and renal ultrasonographic findings in pre-dialysis patients
- Tez No: 460409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERİM GÜLCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Prediyaliz hastası, Ortalama Trombosit Hacmi, Renal ultrason bulguları, Pre-dialysis patient, Mean Platelet Volume, Renal Ultrasonographic Findings
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kronik böbrek yetmezliğinde subklinik inflamasyon olduğu bilinmektedir. Bu hastalarda inflamatuar markırlar konusunda çok sayıda çalışma bulunmakla birlikte, son yıllarda MPV'nin farklı inflamatuar hastalıklarda, inflamasyon belirteci olarak da kullanılabileceği bildirilmiştir. Ayrıca, MPV seviyelerinin hem prediyaliz hem de diyaliz hastalarında değişebileceğine dair çalışmalar da yayınlanmıştır. Bununla birlikte, KBH'nin değişik aşamalarındaki böbrek ultrason bulguları ile MPV arasındaki ilişkiyi inceleyen yeterli sayıda çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada prediyaliz hastalarında MPV ile renal ultrasonografik bulgular arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Evliya Çelebi EAH Nefroloji Kliniği'nde takip edilen, en az 3 ay süreyle GFH değeri 60 ml/dk/1.73 m2 altında olan prediyaliz hastalarının dosyaları çalışma amacıyla retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya KBH evre 3 (n=44) ve evre 4 (n=42) olan ve henüz diyalize girmeyen hastalar dahil edildi. DPÜ Evliya Çelebi EAH arşivi, Nefroloji BD arşivi kullanılarak hastaların demografik özellikleri (yaş, cins), ek hastalıkları, tam kan sayımı, inflamatuar ve biyokimyasal parametreleri (hemoglobin, wbc, nötrofil, lenfosit, mpv, platelet, pdw, rdw, crp, bun, üre, kreatinin, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, ürik asit, albümin, parathormon), renal ultrasonografik bulguları (parankimal ekojenite, parankim kalınlığı, böbrek boyutları) dosyalarından retrospektif olarak elde edildi. Bu çalışmada, veriler statistical package for social science (SPSS) 18.0 paket programı ile analiz edildi. Bulgular MPV ile renal ultrasonografik bulgular arasındaki ilişki incelendiğinde, MPV ile korteks kalınlığı (p=0,56, r=-0,06) ve böbrek boyutu (p=0,84, r=-0,02) arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. MPV ile renal parankimal ekojenite arasında da önemli bir ilişki saptanmadı. MPV ile nötrofil, nötrofil/lenfosit oranı, wbc, rdw, kreatinin, albümin, ürik asit, pH, HCO3 arasında istatiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı. (p>0,05). MPV ile GFH, crp, sedim, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, ferritin, parathormon arasında negatif yönde korelasyon mevcut olup istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Diyabeti olan hastalarda MPV ve ultrasonografik bulgular arasındaki ilişki analizinde MPV ile böbrek boyutu (p=0,23, r=-0,17) ve MPV ile korteks kalınlığı (p=0,20, r=-0,18) arasında negatif korelasyon mevcuttu, ancak istatistiksel olarak anlamlılık bulunmadı. MPV ile renal parankimal ekojenite arasında ise anlamlı ilişki saptandı (p=0.04). Sonuç Sonuç olarak, prediyaliz KBH hastalarında MPV ile renal ultrason bulguları arasında istatistiki olarak anlamlı olmayan bir ilişki tespit edilirken, diyabeti olan hastalarda MPV ile renal parankimal ekojenite arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Ancak, bu sonuçların doğrulanması için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
It's known that subclinical inflammation is presented in chronic renal failure. Although there are various studies on inflammatory markers in these patients it has been reported in recent years that MPV can also be used as an indicator of inflammation in different inflammatory diseases. Studies have also published that MPV level may change in both pre-dialysis and dialysis patients. However, there are not enough studies on the relationship between CKD's renal ultrasonographic findings at different stages and MPV. In this study we aimed to evaluate the relationship between MPV and renal ultrasonographic findings in pre-dialysis patients. Methods The files of pre-dialysis patients has been retrospectively examined in Department of Nephrology, Evliya Celebi Training and Research Hospital, Medical Faculty of Dumlupinar University whose GFR value less than 60ml/min/1.73m2 for at least 3 months. Patients with CKD stage 3 (n=44) and stage 4 (n=42) and who are not dialysed yet included in the study. Demographic characteristics of the patients ( age, gender ), additional diseases, complete blood count, inflammatory and biochemical parameters ( hemoglobin, wbc, neutrophils, pdw, rdw, crp, bun, urea, creatinine, sodium, potassium, calcium, phosphorus, uric acid, albumin, parathormone) renal ultrasonographic findings ( prenchymal echogenecity, parenchymal thickness, kidney size ) were obtained retrospectively from the archives of Nephrology Department and Evliya Celebi Training and Research Hospital. In this study the datas were analyzed with Statistical Package for Social Science ( SPSS ) 18.0 package program. Results When the relationship between MPV and renal ultrasonographic findings were examined, no significant correlation was found between MPV and cortical thickness ( p=0.56, r=-0.06 )and renal dimension. ( p=0.84, r=-0.02 ) Also there was no significant relationship between MPV and renal parenchymal echogenecity. There was no statistically significant correlation between MPV and neutrophil, neutrophil/lymphocytes ratio, wbc, rdw, creatinine, albumin, uric acid, pH, HCO3. ( p>0.08 ) Correlation between MPV and GFR, CRP, sediments, calcium, phosphorus, sodium, potassium, ferritin, parathormone was negative, but it was not statistically significant. ( p> 0.05 ) There was negative correlation between MPV and renal size ( p=0.23, r=-0.17 ) and MPV and cortical thickness ( p=0.20, r=-0.18 ) when we analyzed the relationship between MPV and ultrasonographic findings in patients with diabetes. But no statical significance was found. In diabetic patients, the significant correlation was found only between MPV and renal parenchymal echogenicity. ( p= 0.04 ) Conclusion In conclusion, while there was a statistically insignificant relationship between MPV and renal ultrasonographic findings in pre-dialysis patients with CKD, there was a significant relationship between MPV and renal parenchymal echogenicity in diabetic patients. In order to confirm these results there need to be more studies in this area, however.