Kütahya ili okul çocuklarında kan ağır metal ve arsenik düzeylerinin saptanması
Determination of blood heavy metal and arsenic levels of children in Kutahya
- Tez No: 460410
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASİN TUĞRUL KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, çocuk, ağır metal, kurşun, cıva, kadmiyum, arsenik, bakır, Kutahya, children, heavy metal, lead, cadmium, mercury, arsenic, copper
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Son yıllarda artan nüfus, sanayileşme ve kentleşme sonucu tüm canlıların ağır metaller ile teması önemli ölçüde artmıştır. Sanayileşme ile birlikte giderek artan kullanımları, ağır metalleri çevre kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri yapmıştır. Agency for Toxic Substances And Disease Registry (Amerikan Toksik Madde ve Hastalık Kayıt Ajansı) 2015 yılı değerlendirmesine göre arsenik, kurşun, cıva ve kadmiyum en tehlikeli elementler listesinde ilk 7 element içerisinde yer almaktadır. Kütahya termik santralleri, çini ve seramik üretimi, küçük sanayi ve kömür, bor gibi madenleri ile ağır metal kirliliği açısından risk altındadır. Ağır metaller özellikle çocukluk çağında nörolojik gelişim ve bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Daha önce bölgede yapılmış pek çok çalışmada su kaynakları, toprak, bitki ve balıklarda ağır metal düzeylerinin kabul edilebilir sınırların üzerinde olduğu bildirilmiştir. Bu durumun çocuk sağlığı üzerine etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Materyal Ve Metot: Etik kurul onayı alındıktan sonra Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Kurumu'ndan gerekli izinler alınmış, sonrasında Kütahya il merkezinde yer alan okullara gidilerek 10-11 yaş aralığındaki öğrencilerin velileri ile bilgilendirme toplantıları yapılarak gönüllü olan velilere gönüllü onam formları dağıtılmıştır. Gönüllü olan 304 öğrenciden kan numuneleri alınmıştır. Alınan numunelerde Dumlupınar Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi bünyesindeki laboratuvarda atomik absorpsiyon spektrometre cihazı ile cıva, kadmiyum, kurşun, bakır ve arsenik düzeyleri çalışılmıştır. Bulgular: Analiz sonucu ortalama kurşun düzeyi 2,743299±0,3098256 µg/dl saptanmıştır. En yüksek kurşun düzeyi 5,041 µg/dl bulunmuştur. Ortalama bakır düzeyi 88,069329±10,4125175 µg/dl saptanmıştır. En yüksek ve en düşük bakır düzeyleri sırası ile 140,0030 µg/dl ve 70,0320 µg/dl saptanmıştır. Yapılan analizde cıva, arsenik ve kadmiyum düzeyleri 0,1 µg/dl'nin altında saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız sonucunda Kütahya ilinde okul çocuklarında ortalama kan kurşun, cıva, kadmiyum, arsenik ve bakır düzeyleri normal sınırlarda saptanmıştır. Sadece bir çocuktan alınan kan örneğinde kurşun düzeyi Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği üst limit olan 5 µg/dl'nin üzerinde saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Heavy metal contamination of all living organisms increased dramaticaly in recent years because of growing population, industrialization and urbanization. Their increased use by industry made heavy metals one of the most important causes of environmetal pollution. According to Agency for Toxic Substances And Disease Registry report in 2015, arsenic, cadmium, lead and mercury are among top 7 most dangerous elements. Kutahya is in danger of heavy metal pollution with its power plants, tile and seramic industry, other industrial facilities and mines like coal and boron. Heavy metals have negative effects on neurological development and cognitive functions especially on children. Several studies took place in this region reported heavy metal levels in soil, water resources, plants and fish higher than acceptable limits. Aim of this study is to determine effects of heavy metal pollution on children. Matherial and Method: After ethical commities approval, we applied to Kutahya Provincial Directorate of National Education and Public Health Institution and got permission to perform our study on schools. We visited public schools in Kutahya city center and had parent meetings with children between ages 10-11 in order to inform and get concent from volunteers. We took blood samples from 304 volunteer students and analysed for lead, cadmium, mercury, arsenic and copper levels using atomic absorption spectrometer at Dumlupınar University Advanced Technology Research, Development and Application Center. Results: The mean lead level detected in blood analysis is 2,743299±0,3098256 µg/dl. The highest lead level we detected is 5,041 µg/dl. The mean copper level detected is 88,069329±10,4125175 µg/dl and ranged between 70,0320 µg/dl and 140,0030 µg/dl. Arsenic, cadmium and mercury levels detected are lower than 0,1 µg/dl. Conclusion: After our analysis we found that mean lead, cadmium, arsenic, mercury and copper levels of children in Kutahya are between normal ranges. Only one child had blood lead level above World Health Organization's acceptable limit of 5 µg/dl.