Sosyal fobi belirtileri ile yetişkin bağlanma stilleri ve anne baba tutumu arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The relation between social fobia indications, adult attachment styles and parental attitudes in adults
- Tez No: 460411
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal fobi, yetişkin bağlanma stilleri, anne-baba tutumu, Social fobia, adult attachment, parental attitudes
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada, bireylerin sosyal fobi belirtileri (SFB), yetişkin yakın ilişkilerde bağlanma stilleri ve birey tarafından algılanan yetişme çağındaki anne baba tutumu arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak kontrol edilerek incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Şişli ilçesinde yaşayan yaşları 20-40 arasında değişen, en az üniversite öğrencisi ya da mezunu gönüllü bireyler arasından rastgele seçilmiş 149 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada yer alan katılımcıların sosyo-demografik bilgilerini toplamak icin araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, SFB'ni ölçmek için Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği (LSKÖ), yetişkin bağlanma stillerini belirlemek için Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II) ve algılanan anne baba tutumununu belirlemek için Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları_Çocuk Formu (KAET-Ç) ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilen değerlendirilmesinde t-testi, ancova, Spearman ve Pearson korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre katılımcıların %15,4'ünde sosyal fobi belirtilerine rastlanmıştır. Kadınlarda erkeklere göre oranın daha yüksek olduğu, sosyal fobi belirtilerini bağlanma stilleri ve algılanan anne baba tutumunu ile ilişkili olduğu, aşırı koruyucu baba tutumunun ve bağlanmamın kaygı boyutunun pozitif yönde reddedici baba tutumunun negatif yönde sosyal fobi belirtilerini yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study mainly aims to determine the relationship between individuals social phobia indicator, attachment styles in adulthood and parents attitude in the age of growing perceived by the individual. The sample of the study consisted of 149 people who were randomly selected from at least university students or graduated volunteers aged 20-40 years, living in the province of Şişli, İstanbul. A personal information form which is developed by the researcher to collect demographic information, Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS) to measure social fobia indications, Experiences in Close Relatioships-Revised (ECR-R) scale to identify adult attachment dimensions and Egna Minnen Barndoms Uppfostran (EMBU) scale to assess perceived parenting attitudes during the childhood period were applied to participants in the survey. According to the results obtained from research 15.4 % of participants shows social fobia indications, the rate of social phobia is higher in females than in males and it was determined that social fobia is effected by attachment dimensions and parenting attitudes during the childhood. It has been found out that the over-protective father's attitude and the anxiety dimension of attachment lead to social phobia symptoms in the negative direction of the rejecting father's attitude in the positive direction.