Yetişkin bireylerin kendini kabul düzeyleri ile yeme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship betweenself-acceptance levels of adults and their eating habits
- Tez No: 460418
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL YETKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Self-acceptance, Eating Habit, Adult
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmada yetişkin bireylerin kendini kabul düzeyleri ile yeme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemini, İstanbul İli Bahçelievler İlçesi' nde ikamet etmekte olan yetişkin bireyler oluşturdu. Toplamda 20 – 69 yaş arasındaki 401 yetişkinin oluşturduğu bu araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır.Araştırmacı tarafından demografik bilgileri öğrenebilmek için, Genel Bilgi Formu geliştirilmiştir. Yetişkin bireylerin kendini kabul düzeylerini ölçmek için Kendini Kabul Envanteri, yeme tutumlarını belirlemek içinde Yeme Tutumu Testi kullanılmıştır.Kişiliğinde bazı olumlu ve değerli yanlarının bulunduğuna inanma, kendi davranışlarının sorumluluğunu kabullenme, kendi beden ve fizik yapısını kabullenme, aşırı derecede mahçupluk ve utangaçlık göstermeme, kendi değer ve inançlarına uygun yaşama, kendi davranışlarının sorumluluğunu kabullenme, kendini bazı konularda yeterli sayma ve bazı yaşam sorunlarını kendine göre çözmede başarılı olacağına inanma, kolaylıkla suçluluk ve pişmanlık duygularına kapılma, olumlu yönleri kadar olumsuz yönlerini de kişiliğinin bir parçası sayma, kendi cinsiyetini kabullenme, kendini kabul ve yeme tutumu ölçeklerinden elde edilen puanların normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılan tek örneklem Kolmogorov-Smirnov testi sonucunda ölçeklerin dağılımının normal dağılmadığı saptanmıştır. Ölçekler normal dağılım göstermediği için istatistik değerlendirmelerde nonparametrik testler kullanılmıştır. Bunun için niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı Mann-Whitney U testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Kruskal Wallis H Testinde anlamlı çıkan bulgular arasında farkı belirleyebilmek için Mann Whitney U analizi yapılmıştır.Araştırma kendini kabul ve yeme tutumu ölçekleri arasındaki ilişkiye spearman korelasyon testi ile aradaki etkiye de regresyon analiz ile bakılmıştır.Araştırma sonucuna göre bireyleri kendini kabul ölçeğinden aldıkları puanlarla yeme tutumu ölçeğinden aldıkları puanlar arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bireylerin kendini kabul düzeyleri arttıkça; yeme tutumu düzeyleri de düşmekte olduğu görülmektedir. Bireylerin kendini kabul düzeyi yeme tutumu düzeyini düşürmekte olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimler: Kendini Kabul, Yeme Tutumu, Yetişkin
Özet (Çeviri)
This study aims to research the relationship between self-acceptance levels and eating habits of individuals.Study sample comprises adults living in Bahcelievler District of the City of Istanbul. Data obtained in this study which covered a total of 401 adults aged 20-69, were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0. Complementary statistical methods (count, percentage, average, standard deviation) were used in the data analysis stage. A General Information Form was used by the author to collect demographic information. Self-Acceptance Questionnaire was used to measure self-acceptance levels of individuals and Eating Habits Test was used to determine their eating habits.The scales used in the study were; belief that certain positive and valuable aspects of one's personality exists, accepting the responsibility of one's own behavior, accepting one's own physical structure, not showing extreme embarrassment, living in line with one's own values and belief sets, accepting responsibility of one's own behavior, perceiving one's self as being competent in certain areas and believing that one would be successful in solving certain life problems on one's own, feeling guilty or regretful easily, accepting both one's positive and negative sides equally as part of one's own personality, accepting one's own gender, self-acceptance and eating habits. In order to determine weather or not scores obtained from these scales have a normal distribution, single sample Kolsmogorov-Smirnov test was administered and test results showed that the scale scores didn't have a normal distribution.Because the scales didn't demonstrate normal distribution, non-parametrical tests were used for statistical analysis. In this regard, for comparison of data; Mann-Whitney U test was used to compare variance between groups, and Kruskal Wallis H test was used for inter-group comparisons of parameters in cases involving more than two groups. Mann Whitney U analysis was used to determine the variance between statistically significant findings of Kruskal Wallis H Test. In the study, Spearman correlation test was used for the assessment of the relationship between self-acceptance and eating habits and regression analysis was used to analyze the effect between them.Based on study findings, it was found that there was a statisticallysignificant negative correlation between individuals' scores from self-acceptance scale and their scores from eating habits scale. Accordingly, it was observed that the higher the self-acceptance levels of individuals, lower would be their eating habit levels. It was concluded that self-acceptance levels of individuals decrease their eating habit levels.