Üniversite öğrencilerinde homofobi düzeyi ile anne baba tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relevancy between homophobia scale of university student and thei̇r parant's attitudes
  1. Tez No: 460419
  2. Yazar: ÇAĞRI EMREM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL YETKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Homofobi, Ebeveyn Tutumları, Eşcinsellik, Demokratik Tutum, Homophobia, Parents Attitude, Homosexuality, Democratic Behaviour
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin algıladıkları anne-baba tutumu ile homofobi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, okul türü ve homoseksüel bir arkadaşının olup olmaması bilgilerine göre ölçek puanlarının değişiklik gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma İstanbul ilinde ikamet eden üniversite öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Araştırma örneklemi (kartopu örneklemi) kolayda örnekleme yolu ile araştırmaya katılmayı kabul eden 545 (283 Kadın, 262 Erkek) kişiden oluşmaktadır. Veriler, Anne-Baba Tutum Ölçeği, Hudson ve Ricketts Homofobi Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada iki grup arasındaki fark Mann-Whitney U testi kullanılarak bulunmuştur. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki Spearman Korelasyon ile test edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi sonucunda grubun orta düzeyde homofobik olduğu ve erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre daha yüksek homofobi düzeyleri olduğu saptanmıştır. Grubun ortalama olarak demokratik anne baba tutumu algıladıkları görülmüştür. Ayrıca vakıf üniversitesinde okuyan öğrencilerin, devlet üniversitesindeki öğrencilere göre daha yüksek oranda demokratik anne baba tutumu algıladıkları, devlet üniversitesindeki öğrencilerinse, vakıf üniversitesindekilere oranla algıladıkları otoriter tutumun daha yüksek olduğu saptanmıştır. Devlet üniversitesinde okuyan öğrencilerin ve homoseksüel arkadaşı olmayan öğrencilerin daha yüksek homofobi düzeyine sahip olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin algıladıkları demokratik anne baba tutumu düştükçe, homofobi düzeyleri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this research is examining the effect of university student's parents' attitude on his/her riddle scale. At the same time, it is examined that if there are any changes on scale depending on gender, age, social class, university and having any homosexual friend. 545 university students (283 female, 262 male) living in İstanbul and agreed with participating the research were examined. Parents Attitude Scale, Hudson and Ricketts Homophobia Scale and individual personel information were used to get data. The differences between two groups were found by using the Mann-Whitney U Test. The relationship between irrelevant and relevant variances were tested by using the Spearman correlation. In conclude, it was found that the group has average level of homophobia and male students have higher homophopic levels compare to female ones. It is also found that students were experiencing an average democratic behaviour in terms of their parents. In terms of authoritarian attitude; it is found that students studying at state universities were experiencing more of it than the ones studying at foundation universities.In terms of democratic attitude; it is found that the situtation is opposite. Higher level of homophobia was observed on the students studying at state universities and students do not have any homosexual friends. The lower level of parents' democratic attitude toward their children (students), the more homophobic students tend to be.