Korunma ve bakım altında bulunan çocukların duygusal zekâ düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of the relationship between emotional intelligence and certain variables of children in protection and care
  1. Tez No: 460417
  2. Yazar: SERAP DENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL YETKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Korunma ve Bakım Altında Bulunan Çocuk, Kurum Bakımı, Emotional Intelligence, Children in Protection and Care, Children in Protection and Care Services
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Araştırmada, korunma ve bakım altında bulunan çocukların duygusal zekâ düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya İstanbul, Trabzon, Samsun, Giresun, Gümüşhane ve Rize illerinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında bulunan 141'i kız, 86'sı erkek olmak üzere toplam 227 çocuk katılmıştır. Korunma ve bakım altında bulunan çocukların duygusal zekâ düzeylerini belirlemek amacıyla ''Bar-On Duygusal Zekâ Ölçeği Çocuk ve Ergen Formu'' ile çocukların demografik verilerini toplamak amacıyla ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılarak frekans dağılımı tablolarına, betimsel istatistiklere yer verilmiş, normal dağılım gösteren durumlarda Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Bağımsız Örneklemler T-Testi; anlamlı farklılığın olması durumunda, farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını saptayabilmek amacıyla LSD testi kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen durumlarda Kruskal Wallis H- Testi ve Mann Whitney U- Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, yaş, cinsiyet, sınıf düzeyi, korunma ve bakım altına alındığı yaş, korunma ve bakım altında bulunduğu süre, aynı/başka kuruluştaki kardeş durumu değişkenlerine göre, duygusal zekâ boyutlarının en az birinde, istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olduğu; kardeş sayısı, doğum sırası, hizmet aldığı kuruluş, ebeveynin hayatta olma durumu, kuruluşa gelmeden önceki bakım veren, ziyaret ve izin durumu değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, emotional intelligence of children in protection and care was examined with certain demographic and personal variables. 227 children including 141 females and 86 males were recruited from the institutions of Local Ministry of Family and Social Policies in İstanbul, Trabzon, Samsun, Giresun, Gümüşhane, and Rize in Turkey. For the measurement of emotional intelligence levels of the children in protection and/or foster care, Bar-On Emotional Intelligence Inventory Youth Version was used. Demographic Information Form was used for collecting data about children's personal information. Collected data were entered and analyzed through statistical software called SPSS and applied certain data analysis methods including descriptive statistics, one-way ANOVA and Independent Sample t-Test with normally distributed variables, post-hoc analysis called LSD for understanding the source of difference among groups, and Kruskal-Wallis Homogenity test and Mann Whitney U-test as nonparametric statististical methods. Based on the results of the study, children's age, gender, grade, age when they got protection and foster care, how long they were protected, sibling in the same or different institutions were found as significant variables in terms of children's emotional intelligence levels. However, number of siblings, birth order, institutions which they were protected, presence of parents, permissions, visits, care-givers prior to protection and care were found as not statistically significant among participants.