İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencilerinin sosyal anksiyete düzeyleri ile beden algısı olumsuz değerlendirilme korkusu sosyal görünüş kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research on the realation between social anxiety levels and body perception, fear of negative evaluation, social appearance anxiety of university students living in İstanbul
- Tez No: 460423
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Anksiyete, Beden Algısı, Olumsuz Değerlendirilme Korkusu, Sosyal Görünüş Kaygısı, Social Anxiety, Body Perception, Fear of Negative Evaluation, Social Appearance Anxiety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
“İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencilerinin sosyal anksiyete düzeyleri ile beden algısı, olumsuz değerlendirilme korkusu, sosyal görünüş kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi”isimli araştırma Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalı, Uygulamalı Psikoloji (Tezli) Yüksek Lisans Programı'nda tez olarak hazırlanmıştır. Türkiye'de, İstanbul şehrinde yaşayan uzaktan eğitim gören ve açık öğretime devam eden üniversite öğrencileri hariç birinci ve ikinci öğretimde eğitimlerine devam eden üniversite öğrencilerinin sosyal anksiyete düzeyleri, kendilerine yönelik beden algıları, başkaları tarafından olumsuz değerlendirilebilme düşüncelerine ve kendi görünüşlerine dair algıları arasındaki olası ilişkileri araştırmak amaçlanmıştır. Araştırma İstanbul'da yaşayan 18-24 yaşları arasında olan 210 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılmış olan formlar ve ölçekler; Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik bilgi formu, Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği (LSAÖ), Beden Algısı Ölçeği (BAÖ), Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) ve Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği (ODKÖ) dir. Bulgular: Sosyal Anksiyete Düzeyi ile ODKÖ, SGKÖ ve BAÖ'inden alınan puanlar yükseldikçe bireydeki sosyal anksiyete düzeyininde arttığı görülmüştür. Aralarında pozitif bir ilişki olduğu yapılan korelasyon analizi sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study“Relationship Between Social Anxiety Levels and Body Perception, Fear of Negative Evaluation, Social Appearance Anxiety of University Students Living in Istanbul”is prepared as a thesis for Institute of Social Sciences, department of Psychology, Master's Degree Program in Applied Psychology (with Thesis). This study aims at researching possible relations between social anxiety levels, personal body perception, fear of negative evaluation by others and social appearance anxiety of university students, living in the city of Istanbul, continuing to a daytime education and evening education in Turkey, excluding the students enrolled in a distance education program and open education programs. This research is conducted among 210 university students, living in Istanbul, between the ages 18-24. Informed Consent Form, Demographic Information Form, Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS), Body Perception Scale (BPD), Social Appearance Anxiety Scale (SAAS) and Fear of Negative Evaluation Scale (FNE) are used for the study. Findings: It is observed that as The Social Anxiety Level and the scores at FNE, SAAS and BDP increase, anxiety level in people also increases. The positive relation between them is determined by correlation analysis.