Yetişkinlerde cinsel doyum ile suçluluk ve utanç arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between sexual satisfaction and guiltiness- shame inadults
- Tez No: 460422
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel doyum, Suçluluk ve Utanç, Sexual Satisfaction, Guilt and Shame
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada Yetişkinlerde cinsel doyum ile suçluluk ve utanç arasındaki ilişkinin incelemesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya İstanbul İli sınırları içersinde yaşayan yetişkin 200 kadın ve 200 erkek toplam 400 yetişkin ile gerçekleştirilmiştir. Yetişkin kadın ve erkeklerin demografik bilgilerini öğrenebilmek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, yetişkinlerin cinsel doyumlarını ölçmek için Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ), suçluluk ve utanç düzeylerini ölçülmesi için Suçluluk-Utanç Ölçeği (SUTÖ) kullanılmıştır. Gruplu değişkenler arasındaki ilişki ki-kare analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; Yetişkinlerin suçluluk ve utanç düzeyi arttıkça cinsel doyum düzeyi azalmaktadır. Yetişkin erkeklerin utanç duyguları sertleşme sorunu, suçluluk duyguları erken boşalma sorunu yaşamalarına etki etmektedir. Yetişkin kadınların suçluluk ve utanç duyguları vajinusmus ile anorgazm sorunu yaşamalarına etki etmektedir. Yetişkinlerin yaş, kardeş sayısı, ailede kaçıncı çocuk, eğitim durumu, en uzun süre yaşanılan yer, evlilik öncesi ilişki, çalışma durumu, gelir durumu, evlilik dışı ilişki olmalımı, cinsel bilgi kaynağı, cinsel sorunda başvurma yeri, mastürbasyon ve cinsel sorunda uzmana başvurma ile cinsiyet arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between sexual satisfaction, guilt and shame in adults. The study was conducted with a total of 400 adults, 200 men and 200 women, living in the districts of Istanbul. The Personal Information Form which created by the researcher was used to obtain the demographic information of adult men and women. Additionally, the Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS) was used to measure the sexual satisfaction of adults, and the Guilt-Shame Scale (GASP) was used to measure levels of guilt and embarrassment. Number, percentage, mean, and standard deviation were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data obtained in the research. The relationship between group variables was assessed usingachi-square analysis. A Pearson correlation and regression analyses were applied among the continuous variables of the study. According to the result of the research; Guilt and shame adults level increases sexual satisfaction level is decreasing.Male's erectile dysfunction, feeling of guilt, and the level of shame adversely affected their premature ejaculation. Famele's feelings of guilt, shame and vaginismus adversely affected their anorgasmi. There was a meaningful relationship between adults' gender and age, number of siblings, birth order, education, the longest place to live, premarital relationship, employment, income, non-marital relationship, sources of sexuality information, agencies used when sexual problems were encountered, masturbation and consultation with an expert when encountering sexual problems.