Demans - Alzheimer hastalarında farklı müzik terapi uygulamalarının zihinsel, psikolojik, anksiyete ve ajitasyon etkileri üzerine karşılaştırmalı çalışma
Comparative research about the mental, psychological, anxiety and agitation effects of different music therapy applications on Dementia - Alzheimer's patients
  1. Tez No: 460429
  2. Yazar: EMİNE ELİF ŞAHİN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA TANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Psikoloji, Music, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anxiety, Alzheimer, Agitation, Music Therapy, Psychological
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı; Alzheimer tanısı almış bireylerle müzik terapi uygulamasının ajitasyon ve anksiyete üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmaya İstanbul Avrasya Bakımevi'nde kalan, sözel iletişim kurulabilen, Alzheimer tanısı alan, yaşları 65-93 (median:82; sd: 8.58 ) arasında değişen 30 hasta dahil edildi. Homojen olması için 15'er kişilik deney ve kontrol gruplarına ayrıldı. Deney grubundaki Alzheimerli bireylere 16 hafta boyunca haftada bir kez 45 dakikalık müzik terapi çalışması yapıldı. Çalışmanın 1, 6, 12 ve 16. haftalarda Kısa Mental Durum Muayenesi (STMS), Frontal Davranış Envanteri(FBI), Cornell Demansta Depresyon Ölçeği (CSDD), Beck Anksiyete Ölçeği (BAI) ve Cohen-Monsfield Ajitasyon Envanteri (CMAI) testleri kullanıldı. Bu çalışmada elde edilen veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiştir. Sonuçlar yorumlanırken anlamlılık düzeyi olarak 0,05 kullanılmış olup; p0,05 olması durumunda ise anlamlı bir farklılığın olmadığı belirtilmiştir. Müzik terapi öncesi STMS puan ortalamaları deney grubunda 8.73, kontrol grubunda 22.2, FBI toplam puan ortalamaları deney grubunda 30.73, kontrol grubunda 24.6, CDDS puan ortalamarı deney grubunda 19.27 kontrol grubunda 11.13, BAI puan ortalamaları deney grubunda 42.53, kontrol grubunda 25.4, CMAI puan ortalamaları deney grubunda 57.4, kontrol grubunda 41.8'dir. Müzik terapi sonunda STMS puan ortalamaları deney grubunda 8.73, kontrol grubunda 21.71, FBI toplam puan ortalamaları deney grubunda 28.4, kontrol grubunda 27.79, CSDD puan ortalamarı deney grubunda 11,07, kontrol grubunda 10, BAI puan ortalamaları deney grubunda 37.93, kontrol grubunda 25,36, CMAI puan ortalamaları deney grubunda 50.47, kontrol grubunda 41.8'dir. Deney grubunda Beck puanları bakımından zamanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p0,05).
Özet (Çeviri)
Alzheimer Disease is a disease caused mostly by the interaction between genetic and environmental factors. It is known that by sensorily stimulation, music therapy can improve the life quality, and slow down physical and mental destructions of the patients. The aim of this study is to research whether the application of music therapy could effect the alzheimer patients' agitation and anxiety. The study incorporates 30 of the patients from Istanbul Avrasya Nursing Home between 65-93 years old, who are diagnosed with the alzheimer and can communicate verbally. A control and treatment group is structured with fifteen patients for each, generating homogeneous groups. A forty-five minute long music therapy sessions are applied to the patients of the treatment group for sixteen weeks. A Short Test of Mental Status(STMS), Frontal Behavior Inventory(FBI), Cornell Scale for Depression in Dementia(CSDD), Beck Anxiety Inventory(BAI) and Cohen-Mansfield Agitation Inventory (CMAI) is used at the first, sixth, twelfth and sixteenth weeks of the study. The data acquired from this study is analyzed by SPSS 20 package program. While annotating the results, 0.05 is used for the statistical significance, meaning that p0.05 indicates that there are no meaningful differentiation. Before the music therapy, experiment and control groups' mean scores are 8.72 and 22.2 for the STMS and, 30.73 and 24,6 for FBI and, 19,27 and 11,13 for the CSDD and, 42.53 and 25.4 for the BAI and, 57.4 and 41.8 for the CMAI, respectively. After the music therapy, experiment and control groups' mean scores are 8.73 and 21.71 for the STMS and, 24.4 and 27.79 for FBI and, 11.07 and 10 for the CSDD and, 37.93 and 25.36 for the BAI and, 50.47 and 41.8 for the CMAI, respectively. Regarding the BAI, CMAI, CSDD and FBI scores, the experiment group shows statistically meaningful difference between the uses of BAI in different weeks (p0.05). It is concluded that the application of music therapy to alzheimer patients effects positively to lower their mental, psychological, anxiety and agitation.