Okul öncesi dönem (48-72 ay) çocuklarında ilişkisel ve fiziksel saldırganlığın mizaç ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
A research of physical and relational aggression of preschool children (48-72 months) in terms of various variables
- Tez No: 460428
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Saldırganlık, İlişkisel Saldırganlık, Mizaç, Anne- Baba Tutumu, Physical Aggression, Relational Aggression, Temperament, Parents Attitude
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada okul öncesi dönem (48-72 ay) çocuklarının, mizaç özellikleri ile anne-baba tutumlarının çocukların sergilediği fiziksel ve ilişkisel saldırgan davranışına etkisi amaçlanmıştır. Araştırmanın örnekleminde ise İstanbul'da okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 48-72 aylık 138'i kız, 162'si erkek olmak üzere toplamda 300 çocuk ve 300 anne-baba ile yürütülen bu çalışmadaki veriler SPSS (Sitatistcal Package for Social Sciences) 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çocuklar ile ilgili demografik bilgileri öğrenebilmek için araştırmacı tarafından“Demografik Bilgi Formu”hazırlanmıştır. Anne-babalar; Demografik Bilgi Formu, Anne-Babalık Stilleri ve Boyutları Ölçeği ve Çocuklar İçin Kısa Mizaç Ölçeğini doldurmuşlardır. Öğretmenler ise; Okul Öncesi Sosyal Davranış Ölçeği-Öğretmen Formunu doldurmuşlardır. Araştırmanın sonucuna göre fiziksel saldırganlık ile otoriter tutum ve fiziksel saldırganlık ile izinverici tutum arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca, ilişkisel saldırganlık ile otoriter tutum ve ilişkisel saldırganlık ile yetkin tutum arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Fiziksel saldırganlık ile sebatkarlık mizaç özelliği ve fiziksel saldırganlık ile ritmiklik mizaç özelliği arasında da anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effects of temperament traits and parental attitudes on the physical and relational aggressive behavior of children in preschool period (48-72 months) children. Sample of the study consisted of a total of 300 children living in İstanbul (n=138 girls and n=162 boys). Children were aged between 48-72 months. Data gathered in this study carried out with a total of 300 children and parents were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22 software. A general information form was developed by the author to collect demographic and children's specific information. Mother-Father of these children were asked to“Demographic Information Form”,“Parenting Styles and Dimensions Questionaire”,“Short Temperament Scale for Children”Teachers of the children completed the“Preschool Social Behaviour Measure-Teacher's Form”, for each child. Based on study findings, a statistically significant relation was observed between physical aggression with authoritarian attitude and physical aggression with permissive attitude. Accordingly, It seems that physical aggressive behavior is high in children with authoritarian and permissive parental attitudes. A statistically significant relation was observed between relational agression with authoritarian attitude and relational agression with competent parental attitudes. A statistically significant relation was observed between physical aggression with persistence temperament trait and physical aggresion with rythmic temperament traits. It is observed that physical aggressive behavior is increasing in children with rhythm and persistence temperament characteristics.