Örtük programda toplumsal cinsiyet: Bir ilkokulun örtük programında toplumsal cinsiyete ilişkin nitel bir çalışma
Gender in hidden curriculum: A qualitative study of gender in the hidden curriculum of a primary school
- Tez No: 460441
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örtük program, toplumsal cinsiyet, ayrımcılık, kalıpyargı, cinsiyetçilik, Hidden curriculum, gender, discrimination, stereotype, sexism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kazandırılması amaçlanan değerlerin ancak örtük program yoluyla benimsetileceğinden yola çıkarak; varlığını gizli ya da örtük şekilde sürdüren toplumsal cinsiyete dayalı ilişkilerin, okul kültürü içinde hangi pratikler veya uygulamalar yoluyla yaşanmakta ya da yaşatılmakta olduğu sorusu bu araştırmanın temel çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu araştırma okul örtük programının üç temel unsuru;“öğretmen tutum ve davranışları”,“kullanılan dil”ve“oynanan oyunlar”odak alınarak gerçekleştirilmiş nitel bir çalışmadır. Çalışmada bir ilkokulda görev yapan 6 sınıf öğretmeni ve 1 rehber öğretmeni ile bu öğretmenlerin dersine girdiği toplamda 162 öğrenci araştırma grubu olarak belirlenmiştir. Üç ay boyunca her bir sınıf 18 ders saati olmak üzere; toplamda 108 ders saati boyunca gözlemlere devam edilmiştir. Böylelikle örtük programa ilişkin olabilecek toplumsal cinsiyet örüntüleri doğal ortamında doğrudan ve bütün yönleriyle derinlemesine inceleme olanağı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Based upon the idea that values intended to be gained can be adopted merely through hidden curriculum; the question through which practices in school setting relations based on social gender subsist in an implicit or hidden way is the starting point of the investigation. This research is a qualitative study of the three elements of school hidden curriculum focusing on“Teacher attitude and behaviour”,“The language used”and“Playing Games”. In this study, a subject group was determined as 6 classroom teachers of a primary school and 1 school counselor and 162 students taking classes of these teachers. Throughout 3 months, survey was proceeded during 18 lessons for each class, a total number of 108 lessons. Thus, the opportunity of a profound and direct analysis, in natural setting and in all aspects, patterns of social gender which may be related to hidden curriculum has been obtained.