Heterodoks para politikalarına ampirik bir yaklaşım: Merkez bankacılığı uygulamaları
An empirical approach to heterodox monetary policy: Central banking practices
  1. Tez No: 460440
  2. Yazar: UFUK CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANLI ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Heterodoks para politikası, Merkez Bankacılığı, ARDL, Heterodox Monetary Policy, Central banking, ARDL
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Gittikçe derinleşen ve çeşitlenen finansal piyasaların ekonomik sistem üzerinde etkisinin artması ve küresel finansal krizin yarattığı ekonomik durgunluk nedeniyle merkez bankaları fiyat istikrarının ve finansal istikrarın sağlanmasını, büyümenin canlanmasını gerçekleştirebilmek için geleneksel olmayan ve daha karmaşık olan para politikası araçlarını uygulamaya başlamaktadır. Bu çalışmada heterodoks para politikası araçlarının etkinliğini belirlemek için Türkiye, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, İngiltere, İsrail, İzlanda, Kanada ve Macaristan için makro ekonomik veri seti oluşturulmakta, VAR analizi ile değişkenlerin optimal gecikme uzunluğu, ARDL sınır testi ile bu verilerin uzun dönem ilişkisi ve dengeden sapmaların ne kadar sürede giderildiği belirlenmektedir. Analiz sonucunda, gelişmekte olan ülkeler için politika faiz oranının, gelişmiş ülkeler için reel merkez bankası toplam varlıklarının para politikası aracı olarak daha etkin kullanıldığı ve gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ülkelere göre dengeden sapmaların ortalama olarak daha kısa sürede telafi edildiği belirlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the increasing influence of the increasingly deepening and diversified financial markets on the economic system and the economic stagnation created by the global financial crisis, central banks are beginning to implement unconventional and more complex monetary policy instruments to achieve price and financial stabilities and to revive the growth. In the study, macroeconomic data set is created for Turkey, European Union, United States of America, Brazil, United Kingdom, Israel, Iceland, Canada and Hungary to determine the effectiveness of heterodox monetary policy instruments. The optimal lag length of variables is determined by VAR analysis, while the long-term relationship of these data and the length of the period it takes to reach equilibrium are determined by ARDL boundary test. As a result of the analysis, it is determined that the policy interest rate is used more effectively for developing countries as the monetary policy tool, while the real assets of the central bank for developed countries do so. It is also determined that deviations from equilibrium in developing countries are compensated in a shorter period of time on average than developed countries.