TEOG sınavının sekizinci sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarılarıyla ilişkisinin ve matematik dersi öğretim süreci üzerindeki etkilerinin incelenmesi
The analysing the relevance of TEOG exams to academic achievements of eighth grade students nd the effects of teog exams on teaching process of math class
  1. Tez No: 460454
  2. Yazar: FATİH ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sekizinci sınıf, TEOG, akademik başarı, öğretim süreci, Eighth grade students, TEOG, academic achievement, teaching process
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma TEOG sınavının, sekizinci sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarılarıyla ilişkisinin ve matematik dersi öğretim süreci üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni, 2013/2014 eğitim öğretim yılında Mersin ilindeki MEB'e bağlı tüm resmi ve özel okulların sekizinci sınıflarında, derse giren matematik öğretmenleri ve bu sınıflardaki öğrencilerdir. Araştırmanın örneklemi, Mersin ili Silifke ilçesindeki MEB'e bağlı 5 resmi okul ile 3 özel okulun sekizinci sınıflarında, matematik dersine giren 17 öğretmen ve bu sınıflardaki toplam 869 öğrenciden oluşmaktadır. Örneklemdeki okullar, seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Çalışma tarama modelinde, nitel ve nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı bir karma yöntem araştırmasıdır. Araştırmanın nicel boyutunun verileri, öğrencilerin e-okul sistemlerinden alınan not çizelgelerinden elde edilmiş ve analizinde betimsel istatistik, bağımsız gruplar t-testi ve Pearson Momentler Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunun verileri ise, öğretmenlerle yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Görüşmelerde araştırmacı tarafından hazırlanan yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, elde edilen veriler içerik analizi yapılarak tema ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırmanın nicel boyutundan elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin matematik dersi TEOG başarıları arasında, cinsiyete göre istatiksel açıdan anlamlı düzeyde bir farka rastlanmazken; okul türüne göre özel okullar lehine anlamlı düzeyde bir fark gözlenmiştir. Öğrencilerin matematik dersi akademik başarıları, kız öğrenciler ve özel okullar lehine anlamlı düzeyde bir farklılık göstermektedir. Ayrıca öğrencilerin matematik dersi, TEOG başarıları ile akademik başarıları arasında yüksek, pozitif yönde istatiksel açıdan anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Araştırmanın nitel boyutundan elde edilen bulgulara göre; görüşmeye katılan öğretmenler, TEOG sınavı sorularını olması gerekenden kolay ve ayırt ediciliği düşük olarak değerlendirmektedir. Soruların kazanımları kapsama düzeyini ise yeterli bulmuşlardır. Öğretmenlerin okuldaki yazılı sınav sorularını hazırlarken dikkat ettikleri hususların başında öğrenci seviyesine uygunluk gelmektedir. Bunun yanında öğretmenler; sınavda farklı soru tarzlarını birlikte kullanmaya, sınavın ayırt edici olmasına ve sınav sorularının farklı zorluk düzeylerinde olmasına dikkat etmektedir. Öğretmenler, öğrencilerin TEOG sınavındaki başarıları ile akademik başarılarını uyumlu bulmaktadır. Öğretmenlere göre okulda verilen eğitim, TEOG sınavında başarılı olabilmek için yeterlidir. Görüşülen öğretmenlere göre okulda daha etkili bir matematik eğitimi verilebilmesi için, öğrencilerin hazırbuluşluk seviyeleri arasındaki farkın azaltılması ve başarı seviyelerine göre sınıflarda eğitim görmesi gerekmektedir. Ayrıca sekizinci sınıf matematik dersi öğretim programındaki kazanımlar azaltılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research has been done for the purpose of analysing the relevance of TEOG exams to academic achievements of 8th grade students and the effects of TEOG exams on teaching process of math class.The population of the study, consisted of 8th grade students and their maths teachers in all public and private secondary schools in province of Mersin in 2013-2014 academic year. Research sample consisted of 869 8th grade students and 17 teachers who teach math to those students in 5 public and 3 private schools in Silifke district of Mersin. Research sample have been determined using simple random sampling among random sampling methods. The study was based on a survey model and mixed method research that qualitative and quantitative methods were used together. Quantitative data of the research was obtained from academic records of e-school system and descriptive statistics, independent samples t-test, Pearson Product Moment Correlation were used for the analysis of the data. In the interviews, semi-structured interview forms reformed by the researcher were used and themes and codes were created by being completed content analysis of data obtained through interviews. According to the findings obtained from quantitative part of the research; in TEOG achievements of the students in Math, a statistically significant difference in relation to genders didn't observed between male and female students but according to school types, a significant difference was observed in favor of private schools. Academic achievements of the students in Math, showed a significant difference in favor of female students and private schools. Also, a statistically significant high correlation in a positive way was found out between students' TEOG achievements and their academic achievements. According to the findings obtained from qualitative part of the research; teachers participating in interviews, evaluate TEOG exam questions as easier and more undiscerned than they are supposed to be. Coverage of questions to educational attainments is enough according to the teachers. Teachers pay more attention to convenience of questions to the students' levels than others while preparing exam questions. Teachers pay attention to use different kinds of question, ask discerner questions and have questions in different difficulty levels. Students' TEOG achievements are deem compatible with their academic achievements by teachers. According to teachers, education given in schools is enough to be successful in TEOG exams. According to interviewed teachers, to minimize the difference of readiness among students and to categorize them up to their academic levels are a must for an efficient math teaching. Also, educational attainments in the instructional plan of eight grade math lesson must be reduced.