Kadın ve erkek yöneticilerin güç algılamalarında demografik faktörlerin rolü: Bankacılık sektöründe bir uygulama
The role of demografic factors in male and female managers of power perception: An application in banking sector
  1. Tez No: 460453
  2. Yazar: KAMURAN ÖRÜKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL CAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güç kaynakları, demografik faktörler, özel bankalar, yöneticiler, Power bases, demographic factors, private banks, managers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı bankacılık sektöründe çalışan kadın ve erkek yöneticiler tarafından algılanan güç kaynaklarının (ödüllendirme, cezalandırma, yetki, uzmanlık, karizmatik, politik ve başarı gücü) neler olduğunu belirlemek ve demografik faktörlerin (cinsiyet, statü, eğitim ve yaş) bu kaynaklar üzerine etkisini ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın amacını gerçekleştirebilmek için, Abdullah Karaman (1999) ve Çiğdem Kırel'in (1998) geliştirmiş olduğu anketler Adana genelinde faaliyet gösteren 200 özel banka yöneticisine uygulanmıştır. Araştırma sorularını cevaplarını bilmeye yönelik ikili değişkenler için t-testi ve ikiden fazla değişken için ANOVA testi yapılarak demografik özelliklerin farklılaşmaları araştırılmıştır. Tespit edilen farklılıkların hangi gruptan kaynaklandğını bulmak amacıyla Tukey testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, cinsiyet, yaş, eğitim, hizmet süresi, farklı departmanlar, medeni hal faktörlerinin kadın ve erkek yöneticilerin güç kaynaklarının tercihine yönelik algısı üzerine bir etkisi bulunmuştur. Ayrıca cinsiyet değişkeni ile cezalandırma gücü, yaş değişkeni ile uzmanlık, karizmatik ve cezalandırma gücü, eğitim değişkeni ile uzmanlık, hizmet süresi, ödüllendirme ve cezalandırma gücü, farklı departmanlar arasında yasal, uzman ve karizmatik güç ile, örgütsel pozisyon değişkeni ile uzmanlık ve karizmatik güç ile, medeni hal değişkeni ile karizmatik güç arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. 1-4 yıl hizmet süresine sahip yöneticilerin ödüllendirme ve karizmatik güç algıları, 25-30 yaşındaki yöneticilerin uzmanlık ve karizmatik güç algıları, 40 yaş üstü yöneticilerin cezalandırma gücü algıları diğer yönetici gruplarından farklıdır. Bekar yöneticilerin karizmatik güç algısı diğer yönetici gruplarından farklıdır. Araştırma sonuçlarına göre kadın yöneticilerin en fazla ödüllendirme gücünü, daha sonra sırasıyla, başarı, karizmatik, uzmanlık, yetki, politik ve en az da cezalandırma gücünü kullanırken; erkek yöneticilerin ise en fazla ödüllendirme gücünü, daha sonra sırasıyla başarı, karizmatik, uzmanlık, yetki, politik ve en az da cezalandırma gücünü kullanmakta oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to define the power bases percived by male and female manager in banking sector and to reveal the effects of the demographic factors (gender, status, education and age) on this power bases (reward, coercive, legitimate, expert, referent, ideological and performance power). With this aim, a questionnaire which is developed by Abdullah Karaman (1999) and Çiğdem Kırel (1998) are applied to 200 private sector banking managers in Adana. In order to analyse of research questions, T-test for binary variables and ANOVA for categorical variables are used. With the aim of finding which group has a statistical effect, Tukey test is used. As a result of this study, there found impact between gender, age, education, service time, different departmants, organizational position, marital status factors and male and female managers perception of preferred power bases. Also it is determined that gender with coercive power, age with expert, referent and coercive powers, education with expert power, service time with reward and referent powers, different departmans with legitimate, expert and referent powers, organizatinal position with expert and referent powers, marital status with referent power have significant relations. Managers with 1-4 years seniority have different perception of reward and referent powers compared the other manager groups. Managers who 25-30 years old have different perception of expert and refent power compared the other manager groups. managers who over 40 years old have different perception of coercive power compared the other manager groups. Managers who are bachelor have different perception of referent power compared the other manager groups. According to results, female managers used reward power the most and the following respectively: performance, referent, expert, legitimate, political and coercive power the least. Male manager used reward power the most and the following respectively: performance, referent, expert, legitimate, political and coercive power the least.