Psikodrama teknikleri ile bütünleştirilmiş etkileşim grubu uygulamasının karşılıklı bağımlılk üzerindeki etkisi
The effect of implementing integrated encounter group with psychodrama methods on co-dependency
  1. Tez No: 460466
  2. Yazar: YAĞMUR ULUSOY DOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. SONAY GÜÇRAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılıklı bağımlılık, psikodrama, etkileşim grubu
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu araştırmanın amacı, psikodrama teknikleri ile bütünleştirilmiş etkileşim grubu uygulamasının üniversitede okuyan kız öğrencilerinin karşılıklı bağımlılıkları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırma, deney ve kontrol gruplu ön test-son test modeline dayalı yarı deneysel bir çalışmadır. Çalışmaya Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı üçüncü ve dördüncü sınıflarında okuyan kız öğrencilerden 14'ü deney, 14'ü kontrol grubunda olmak üzere toplam 28 öğrenci katılmıştır. Bu araştırma kapsamında Marks ve diğ. (2012) tarafından geliştirilen Bileşik Karşılıklı Bağımlılık Ölçeği (ABSÖ) Türkçe'ye uyarlanmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni öğrencilerin karşılıklı bağımlılık düzeyleridir. Öğrencilerin karşılıklı bağımlılık düzeyleri araştırmacı tarafından uyarlanan Bileşik Karşılıklı Bağımlılık Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Uygulama öncesinde deney ve kontrol gruplarına Bileşik Karşılıklı Bağımlılık Ölçeği uygulanmıştır. Ön-test ölçümleri sonrasında deney grubunda yer alan 11 kız öğrenciyle 14 oturumdan oluşan psikodrama teknikleri ile bütünleştirilmiş etkileşim grubu yapılmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamıştır. Deney grubu ile uygulamaların bitiminde son-test, 2 ay sonra ise izleme ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Deneysel işlemin etkililiğini sınamak amacıyla, tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA tekniğinden yararlanılmıştır.Yapılan analizler sonucunda deney grubunun ön test ve son test ölçümleri karşılaştırıldığında karşılıklı bağımlılık, kendini feda etme ve duyguları bastırma puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu ancak kişilerarası kontrol puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak uygulanan Psikodrama Teknikleri ile Bütünleştirilmiş Etkileşim Grubunun karşılıklı bağımlılık, kendini feda etme ve duyguları bastırma üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu; kişilerarası kontrol üzerinde ise anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effect of a integrated encounter group practice with psychodrama methods at co-dependency of girls undergraduate students. The study is an quasi-experimental study based on the pre-test-post-test model with experimental and control group. A total of 28 participants, 14 students in the experimental group and 14 students in the experimental group, participated in the study. As part of this study, Composite Codependency Scaledeveloped by Marks and et.al (2012) was adapted into Turkish. The dependent variable of the study were undergraduate students' codependency levels. The undergraduate students' codependency levels were evaluated by Composite Codependency Scale which was adapted by the researcher. Prior to the study practices, Composite Codependency Scale was implemented the participants in the experimental and control groups. Following the pre-tests, integrated encounter group practice with psychodrama methods consisted of 14 session wasapplied to 11 girl students in the experimental group. No procedure was applied to the control group. Post –test measures were carried out the end of practices with experimental group while monitoring measures were carried out two months after termination of the sessions. Two-way ANOVA for repeated measures was used in order to test the effectiveness of the experimental process. Analysis yielded that there was no significant difference with regard to interpersonal control while there was a significant difference between pre-test and post-test scores of the experimental group with regard to co-dependency, self sacrifice and emotional suppression. As a result, integrated encounter group practice with psychodrama methods was found to be effective at co-dependency, self sacrifice and emotional suppression excluding interpersonal control. Keyword: Co-dependency, psychodrama, encounter group.