Aile içinde çocuğa yönelik şiddetin dindarlıkla ilişkisi
Relationship with violence against children in the family and religiosity
  1. Tez No: 460465
  2. Yazar: YASEMİN DAVARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYIKLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, aile içi şiddet, çocuğa yönelik şiddet, dindarlık, Violence, domestic violence, violence against children, religiosity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Aile, şiddet ve din kavramları geçmişi insanın varoluşuna kadar uzanan, insan hayatında varlığını ve etkisini tarihin tüm dönemlerinde koruyan unsurlardır. Kimi zaman problem, kimi zaman çözüm olarak karşımıza çıkan bu kavramlar insanın yeryüzünde varoluş sürecine katkı sağlayan önemli olgulardır. Ele alınış ve algılanış biçimleri, rolleri ve işlevleri, sebep ve sonuçları hatta tanımlanmaları bile toplumdan topluma kültürden kültüre zamana ve mekâna göre değişip dönüşmüştür. Bu araştırma aile içinde çocuğa yönelik şiddetin dindarlıkla olan ilişkisini ortaya çıkarmak üzere planlanmıştır. Aile içinde şiddet konusu tüm dünyada ve ülkemizde gündemden düşmeyen hayatın tüm dengelerini alt üst eden bir problem durumu olarak araştırılmaya ve tartışılmaya devam etmektedir. Çok geniş ve karmaşık bir konu olan şiddet; aile içi şiddet başlığı altında aile içinde çocuğa yönelik şiddet olarak sınırlandırılmıştır. Aile içinde çocuğa yönelik şiddetin dindarlıkla ilişkisinin ne olduğu ya da olabileceği sorularına cevap aranmıştır. Bu Araştırma Adana ilinde lise seviyesinde eğitim öğretim gören 505 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çocukların dindarlık ile aile içi şiddete maruz kalma düzeylerinin; onların betimsel özelliklerine ve öznel dindarlık algılarına göre değişip değişmediği araştırılmıştır. Araştırma sonucunda dindarlık ile aile içi şiddet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır ancak dindarlığın inanç boyutu ve şiddet düzeyi arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırma bulguları yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirilen benzer çalışmalarla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Family, violance and religion are the concepts which protect their existance, influence and importance in human life at entire periods of history. These concepts are sometimes problems and sometimes they confront us as a solution. These concepts have been changing according to time and place. Despite these changes, they have also continued to be important subjects contributing to human beings on earth. Our study has been designed to reveal the relationship between the religiosity and domestic violence. In our country and all over the world, domestic violence continues to be researched and discussed as a problem which can not be resolved and that upsets the entire balance of life. Violence is a very large and complex matter. It is customized as violence against children under the title of domestic violance in the family. Answers to the questions, what is the relationship of violence against children in the family with religiosity or may be, has been sought. This research in Adana was carried out with the participation of 505 students studying at the high school. Their religiosity level with children' s family domestic violance exposure level were investigated whether change according to their descriptive characteristics and subjective perception of religiosity. There were no statistically significant association between domestic violence and piety of the research but statistically significant negative correlation between religiousness faith size and severity levels were found. The research findings were evaluated in comparison with similar studies conducted abroad and within the country.