Oyunlardaki ürün yerleştirmenin tüketiciye etkisi cep telefonları üzerine bir araştırma
The effect of product placement in games on consumers -A research on mobile phones
  1. Tez No: 460488
  2. Yazar: ELİF AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLSUN SARIYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ÜrünYerleştirme, Cep Telefonu, Marka, Product Placement, Mobile Phone, Brand
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ürün yerleştirme tüketiciyi rahatsız etmeden çeşitli mecralara ürün ya da markanın yerleştirilmesidir. Son dönemlerde cep telefonlarının günlük hayatın vazgeçilmezi olması nedeniyle telefon oyunlarında da ürün yerleştirilmeye yer verildiği görülmektedir. Araştırmanın temel amacı, oyun oynayan tüketicilerin bu oyunlara yerleştirilen markalarla ilgili değerlendirmelerini ortaya çıkarmaktır. Daha sonra farklı oyun oynama özelliği gösteren (farklı sürelerde oyun oynama, oyun oynama sürekliliği, sürekli oynanan aynı oyun türü, akla gelen oyun ismi) tüketicilerin ürün yerleştirmeyle ilgili farklı değerlendirmeleri olup olmadığını tespit etmektir. Araştırmada ayrıca farklı oyun oynama özelliği gösteren tüketicilerin farklı demografik özelliklere sahip olup olmadıkları da araştırılmıştır. Araştırmada kullanılan örnekleme yöntemi, kartopu örneklemesidir. Veriler, 322 kişiden anket yöntemiyle toplanmıştır. Analiz sonucunda tüketicilerin yerleştirilen markaları merak ettikleri, ürün yerleştirme sayesinde markayı tanıdıkları ve marka adını ürün yerleştirmeyle gördükleri ortaya çıkmıştır. Buna ilave olarak sürekli aynı oyunu oynayan tüketicilerin oyunlara yerleştirilen markaları merak ettikleri de bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Product placement is the placement of various merchandise or brands without disturbing the consumer. In recent years, it has been observed that cell phones are indispensable for everyday life, and therefore there is a place for product placement in phone games. The main purpose of the study is to reveal the evaluations of the consumers who play by the game about the brands placed in these games. It is then to determine whether consumers have different evaluations of the product placement, showing different gaming features (playing games at different times, continuing gaming, the same type of game played continuously, the name of the game that comes to mind). The research also investigated whether consumers with different gaming characteristics have different demographic characteristics. Sampling method used in the research is snowball sampling. And, 322 people gathered by the survey method. As a result of the analysis, it has emerged that the consumers are interested in the placed brands, they know the brand with the placement of the product and they see the brand name placing the product. In addition, consumers who play the same game constantly have been curious about brands placed in games.