Sektörel kümelenme bağlamında turizm kümelenmesi: Nevşehir üzerine bir durum değerlendirmesi
Tourism clustering in the context of sectoral clustering: A case assessment on Nevşehir
- Tez No: 460502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kümelenme, Elmas Modeli, SWOT Analizi, Nevşehir Turizmi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Küreselleşme ve teknolojik gelişmeler endüstrileri ekonomik, sosyo-kültürel, siyasal vb. alanda etkilemektedir. Özellikle rekabetin gün geçtikçe artması endüstrileri farklı yaklaşımlara yönlendirmiştir. Kümelenmenin bölgesel ve ulusal rekabet açısından önemli faydalar sağlaması bu yaklaşımın önemini artırmaktadır. Birçok sektörde uygulanma imkânı bulan Elmas Modeli turizm sektöründe de kullanılmaya başlanan yöntemlerden biridir. Araştırmanın amacı; Nevşehir'in sektörel kümelenme bağlamında turizm kümelenmesinin mevcut durum analizinin yapılarak avantaj ve dezavantajları ile öngörülebilir gelecekteki fırsat ve tehditlerin belirlenmesidir. Bu kapsamda öncelikle kümelenme kavramı teorik açıdan irdelenmiş ve turizm kümelenmesi kavramına değinilmiştir. Nevşehir ilindeki turizm çeşitleri ve turizm paydaşları hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın teorik kısmında değinilen Elmas Modeli SWOT analizi ile ilişkilendirilmiş, ikincil veriler kullanılarak elde edilen bulgular ifadeler bazında gruplandırılmıştır. Analiz sonucunda, Nevşehir ilinin turizm kümelenmesinin zayıf yönlerinin ve tehdit unsurlarının daha fazla olduğu; güçlü yönlerinin ve fırsatların ise daha az olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, Nevşehir turizm kümelemesinin geleceğine yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Globalisation and technological developments affect industries in economical, sociocultural, political etc. senses. Especially, the competition which increases day by day, leads industries to different approaches. Benefits provided by clustering in the terms of regional and national competition increases the importance of this approach. Diamond Model which can be easily implemented in many other sectors, is also one of the methods that recently being used in tourism sector. The aim of the study is to designate the opportunities and threats in the predictable future and to reveal the advantages and disadvantages by analyzing the current state of tourism clustering (as part of Nevşehir's sectoral clustering). In this context, the concept of ''clustering'' has been examined theorically and ''tourism clustering'' has been referred. Tourism varieties and stakeholders of Nevşehir has been mentioned. Diamond Model which is mentioned in the theorical part of the survey is associated with SWOT analysis and findings which are acquired by secondary datas are classified on the basis of statements. As a result of the analysis, it is understood that the tourism clustering of Nevşehir has more weak spots and threat risks than its opportunities and strenghts. In accordance with the acquired findings, suggestions towards the future of Nevşehir's tourism clustering has been proposed. Key Words; Clustering, Diamond Model, SWOT Analysis, Tourism of Nevşehir