Yaşam,yapı, izlek üçgeninde Nesrin Erbil şiirlerinin çözümlemesi
An analysing of Nesrin Erbil's upon poems i̇n the triangle of life, construction, content
- Tez No: 460524
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDİ AŞKAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nesrin Erbil, Şiir, Deniz Rüyası, İki Şehir, Erbil, Vatan Özlemi, Nesrin Erbil, Poem, Denizin Rüyası, İki Şehir, Erbil
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada Iraklı Türkmen şair Nesrin Erbil'in şiirleri yapı ve izlek açısından ince-lenmiştir. Şiirlerinde Iraklı Türkmen halkın içerisinde barındırdığı ben öznesinin bireysel değerlendirmelerinin, biz öznesine yansıyan yanları üzerine çıkarımlarda bulunan Nesrin Erbil, uzağında kaldığı yaşamsal alanın, vatanın, belleğinde meydana getirdiği sancılı değişim ve dönüşümleri söylemlerinde kimi zaman hayal kim zaman da gerçeği yansıtacak biçimde resmeder. Edebi dünyamızda önemli bir yere sahip olan şiir ve şair, dünyaya bakış açımızı ve yaşanmışlıklarımızın, belleklerimizin arka bahçesinde yaşamasını sağlaması açısından oldukça önemli bir görev yüklenmişken bu açıdan incelemeye aldığımız Nesrin Erbil şiirleri de bir dönemi ve o döneme damgasını vuran siyasi ve sosyal gerçekleri değerlendirmemiz açısından oldukça önemlidir. Sözcük işçisi olarak tanımlayabileceğimiz Nesrin Erbil yapay tedirginliklere ve heveslere tutsak olmadan gerçek vatan özlemi ve aşkı ile dizelere etki eden bir söylem yaratarak gayreti ve başarısı ile incelememizde yer alır. Çalışmamız giriş hariç beş bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Nesrin Erbil'in hayatı, eserleri, edebi ve fikri dünyasındaki gelişmeler, değişmeler, mücadeleler, şiirlerin izleksel açıdan ve içerik bakımından incelenmesi ve izleksel yapının oluşumunu etkileyen geçmiş yaşam ve geleceğe dair şairin dünyasında oluşan belirsizlik, şiirlerin yapı bakımından incelenmesi, dil ve üslup, sembol ve imge dünyası, çıkarım. Nesrin Erbil'in yayımlanmış olan üç eserinden ulaşabildiğimiz ikisinde yer alan şiirleri yukarıda belirtilen başlıklar altında incelenmiştir. Çalışmamızın çıkarım bölümünde de Nesrin Erbil şiirlerinin genel değerlendirilmesi ya-pılarak çalışmamızın amacı olan toplumsal değişmeler ve çalkantılar etkisi ile oluşan Nesrin Erbil şiirlerinin, toplum ve birey üzerindeki etkisini dile getirmesi açısından şiirin insanı dönüştüren, değiştiren, varlığını sorgulayan yanına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study Irakian Turkmen poet Nesrin Erbil'spoems were analyzed in terms of structure and content. Erbil, who aim storeach us from the subject of me through her poems, describes meanings of social life she kept away and homeland concept in her memory sometimes imaginary sometimes in a realistic way.The poet who has a major role in our literal world is highly important in terms of transfering our point of view and intensity of our life experiences. In this respect the poems of Nesrin Erbil are vital with regards to see an era and its influential political and social realities. The world of Erbil in which poems have a particular importance takes shape with a hidden longing and ori-sons. Our study consist of five main sections.These are the life, works, literal and intel-lectual life of Nesrin Erbil, analysing of poems in the matic and contextual way, analy-sing of poems in a structural way, language and style, symbol and image world. Her poems in her two books were ached of her three poem books were analyzed in terms of the titles above. In conclusionsection of our study Nesrin Erbil's poems were generally evaluated, the impact of poem on people and society, which is our aim in this study, and especially the reflection of subject me on us were mentioned.