Emine Işınsu'nun romanlarında yapı ve izlek
Structure and theme in the novels of Emi̇ne Işınsu
- Tez No: 460525
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Emine Işınsu, roman, arayış, dönüşüm, tutsaklık, Emine Işınsu, novel, quest, transformation, psychological addiction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 669
Özet
Emine Işınsu, yazdığı romanlarla 1960 dönemi Türk romancılığında önemli bir yere sahiptir. Şiir, tiyatro, hikâye, deneme, inceleme yazılarıyla da tanınan Emine Işınsu; kendini romancı kimliğiyle öne çıkarır. O'nun yazılarını anlamak, yaşadığı dönemdeki çağdaşlarının ve kendisinin hayatı nasıl anlamlandırdığını kavramamıza yardım edebilir. Tez çalışması, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazarın yaşamı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın temelini oluşturan ikinci bölümde, Emine Işınsu'nun on yedi romanı, yapı ve izlek bakımından incelenmiştir. Romanlar yapı ve izlek bakımından incelenirken sadece edebiyat biliminin verilerinden değil; tarih, psikoloji, felsefe, sosyoloji, tasavvufun da imkânlarından istifade edilmiştir. Romanın asıl unsuru olan insan ve onun yaşadığı deneyimlere bağlı psikolojik dönüşüm, varoluşsal anlam arayışı dikkatlere sunulmuştur. Üçüncü bölümde, Emine Işınsu'nun romanlarında kullandığı dil ve üslup, sözcük ve cümle düzeyinde incelenmiştir. Emine Işınsu'nun romanları ve romancılığı hakkında ulaşılan sonuçlar, çalışmanın sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Emine Işınsu can be considered as a novel author amongst the Turkish novelists that became known 1960s. Poems, plays, stories, assays, and crititics are areas she produced literary pieces. Understanding her writings can help us to comprehend how the life itself was conceived in that era by her and her contemporaries. This thesis has three chapters. First chapter focused on the aforementioned author's life, her characteristics in her literature pieces, and her literary pieces themselves. In the second chapter, seventeen novels of Emine Işınsu were analysed regarding their structure and theme. While doing that, not only methods of literature analysing were applied but also methods of history, psychology, philosophy, sociology, and Islamic sufism were taken into account. As a result of these analyses, it can be interpreted that novels of Işınsu presents us a deep quest for what being a human means, psychological transformation of humans depending on their experiences, and a pursuit for existentialist meaning. Final chapter was devoted to her use of language and style. Işınsu's preferences related to her vocabulary usage and sentence structure taste were also explored in that chapter. Results part includes discussions about Işınsu's novels and her type and style of literary preferences. Some findings extrapolated from her novels were explained in this section as well.