Füruzan'ın Kırk Yedi'liler ve Emine Işınsu'nun Sancı romanlarında öğrenci hareketleri: Karşılaştırmalı bir edebiyat sosyolojisi çalışması
A comparative study of literary sociology: students' movements in the novels at the age of 47' by Furuzan and 'Torment (Sancı)' by Emine Işınsu
  1. Tez No: 344855
  2. Yazar: AYŞE NESİBE ASAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat Sosyolojisi, Öğrenci Hareketleri, Roman
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Füruzanın Kırk Yedi`liler ve Emine Işınsu`nun Sancı Romanlarında Öğrenci Hareketleri: Karşılaştırmalı Bir Edebiyat Sosyolojisi Çalışması` adlı bu çalışmada birbirine karşıt iki Türk romanı aracılığıyla 1960-1980 dönemine damgasını vuran öğrenci hareketleri incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma ile edebiyatın roman türü aracılığıyla toplumsal yapının irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma beş bölüm ve çok sayıda alt başlıktan oluşmuştur. Birinci bölümü; araştırmanın yöntemi ve kavramsal çerçevesi oluşturur. Edebiyat ve toplum arasındaki ilişki ve etkileşimin ortaya konmasını amaçlayan bu çalışmada kullanılan yöntem Lucien Goldmann'ın Oluşumsal Yapısalcı yöntemidir. Bu yöntemi kullanırken yararlandığımız kuramlar ise; yansıtma, gerçekçilik, toplumcu ve eleştirel gerçekçiliktir. Bu bölümde; araştırmamızda kullandığımız Lucien Goldmann'ın oluşumsal yapısalcı yöntemi ile yansıtma, gerçekçilik, toplumcu ve eleştirel gerçekçilik kuramları açıklanmıştır. Bunlarla birlikte bu bölümde; edebiyat sosyolojisi, roman ve öğrenci hareketleri kavramları hem kavramsal hem de tarihsel gelişimleri açısından ayrıntılı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümü; 1960 - 1980 döneminde sosyal yapı ve roman başlığı altında, ülkemizin 1960-1980 döneminin toplumsal, siyasi, ekonomik yapısı ve eğitimi öğrenci hareketleri çerçevesinde irdelenmesi ve - bu dönemdeki öğrenci olaylarını romanlar aracılığıyla incelememiz nedeniyle - bu dönemdeki edebiyatın özellikle de edebiyatın roman türünün açıklanması oluşturur. Üçüncü bölümü; Füruzan'ın (Kırk Yedi'liler) romanının, dördüncü bölümü; Emine Işınsu'nun (Sancı) romanının L. Goldmann'ın oluşumsal yapısalcı yöntemi ile geniş bir şekilde çözümlenmesi oluşturur. Bu romanların çözümlenmesi ile 1960 - 1980 döneminde yaşanan öğrenci hareketleri çok yönlü olarak ele alınmıştır. Beşinci bölümü; Füruzan'ın (Kırk Yedi'liler) ve Emine Işınsu'nun (Sancı) romanlarındaki öğrenci olaylarının karşılaştırmalı bir şekilde ele alınması oluşturur. Bu karşılaştırma ile iki farklı bakış açısıyla yazılan bu romanların öğrenci olaylarını nasıl yansıttıkları gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda genel olarak ülkemizdeki 1960 - 1980 döneminde yaşanan öğrenci hareketleri, Kırk Yedi'liler ve Sancı romanları aracılığıyla irdelenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak da bu romanların; öğrenci olaylarının yaşandığı zaman, mekan, kişiler, yaşanan olaylar?vb. yönleriyle ve farklı bakış açıları ile toplumsal gerçekliği yansıttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study named as `A COMPARATIVE STUDY OF LITERARY SOCIOLOGY: STUDENTS' MOVEMENTS IN THE NOVELS `AT THE AGE OF 47' BY FURUZAN AND `TORMENT (SANCI)' BY EMINE ISINSU, it has been aimed to examine the students? movements that hit the headlines to the period between 1960-1980 by means of two contrast Turkish Novels. It has also been aimed with this study to scrutinise the social structure through the literary kind of novel. The study consists of five sections and plenty of subtitles. The first section involves the research method and conceptual framework. The method of study, which aims to reveal the relation and interaction between literature and the society, is the method of Formative Constitutive by Lucien Goldmann. Using this method, the theories that we have benefited from are reflection, realism, socialist and critical realism. In this section, the constructive method of Lucien Goldmann that we have used and the theories of reflection, realism, socialist and critical realism have been explained. In addition, the concepts of literary sociology, novel and students' movements have been elaborately handled in terms of their both conceptual and historical development. The second section involves the scrutinising of the social, politic, economical and educational structure of our country within the scope of students' movements under the title of social structure and the novel in the period between 1960 and 1980, as well as the explanation of the literature, particularly the literary kind of novel of the period since we have studied the students movements events in the period through novels-. The third section involves the elaborate analysis of the fourth section of the novel (At the Age of 47) by Füruzan, and the novel (Torment) by Emine Isınsu via the formative constitutive method of Lucien Goldmann. With the analysis of these novels, the students movements that took place between the periods between 1960 and 1980 have been discussed ambidextrously. Lastly, in the fifth section, students' movements events in the novels of (At the Age of 47) by Füruzan and (Torment) by Emine Isınsu have been studied comparatively. Through this comparison it has been targeted to reveal how these novels, written from two different aspects, reflect the students events. In our study, the general students movements taking place in our country in the years between 1960 and 1980 have been tried to be scrutinised through the novels of `At the Age of 47' and Torment'. As a consequence, it has been established that these novels reflect the communal realities from different points of views and within the scopes of the events as well as the individuals, places, and the period in which these students events occurred.