The impact of Management Information System (MIS) on the quality of administrative decisions making
Yönetim Bilgi Sistemleri (YBS)' nin yönetimin karar verme kalitesine etkisi
  1. Tez No: 460569
  2. Yazar: HİLMİT FOUAD KHUDHUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Management Information Systems (MIS), Decision Support System, Operational Information System, Functional Information System, Decision Making
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Irakın Erbil şehrindeki Hawler Polytechnic Üniversitesinde, Yönetim Bilgi Sistemlerinin (YBS) ve diğer islemlerin idari kararlarin kalitesini üzerindek etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Üniversite İdari kararların etkilenebileceği sorunların keşfedilmesi ve tespit edilmesi sonucu, çalışmada, YBS (operasyonel, işlevsel ve karar destek) ile alt, orta ve üst düzey yöneticilerin karar verme kalitesi arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğu anlaşılmıştır. Ҫalışmanın sonunda araştırmacı, Üniversitenin YBS'ni sürekli güncellemesini, çalışanların sistemin kurulmasına dahil edilmesini ve sistem hakkında daha fazla eğitimlerin verilmesini önermistir. Ҫalışmadaki en önemli öneri, Yönetim Bilgi Sistemleri ile idari kararların kalitesi arasında yakın bir ilişki bulunduğu yönündeki öneridir.Bundan başka Üniversitede, YBS'nin alt seviyelerdeki kararların kalitesine olumlu bir etkide bulunduğundan, bu seviyelerde karar destek sisteminin etkinliğinin arttırılmasında önerilmiştir. Bu çalışmadaki bazı öneriler gelecekte bu alanda yapılacak araştırmalar dolaylsiyle araştırmacılar için yararlı olabilir. Ayrıca, Hawler Polytechnic Üniversitesi'ndeki yönetim kararlarının kalitesi üzerinde YBS'nin etkisiyle ilgili bazi sonuçlardan. Yararlı olduğu anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : Yönetim Bilgi Sistemlerinin (YBS), Operasyonel, İşlevsel ve Karar destek, Karar kalitesi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to identify the impact of Management Information Systems (MIS) and other effects on the quality of administrative decision making at Hawler Polytechnic University, Located in Erbil City, in Iraq. With discovering and identifying problems that the administrative decision making be affected by it in the university, It is found in study that there is significant relationship between MIS (operational, functional and decision support) and the quality of administrative decision making of bottom, middle and top administrative levels . At the end of study, researcher recommended the university to update MIS continuously, to engage employees in building systems, and to train more on the system. The most prominent recommendation has been reached in this study that there is a close correlation between the Management Information Systems (operational and functional) and the quality of administrative decisions. Moreover, the lower and middle levels of Management Information Systems have influenced a positive impact on the quality of decisions at these levels at the university; hence we recommend increasing the efficiency of decision support system at these levels. Many recommendations of this study could be useful for researchers for future researches in this field. Also, some results of the impact of Management Information Systems on the quality of management decisions at Hawler Polytechnic University were found to be beneficial.