E-management application constraints at universities in Iraqi Kurdistan Region
Irak Kürdıstan Bölgesindeki üniversitelerde e-yönetim uygulamalarının kısıtlanması
- Tez No: 460568
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E- management, Application, Universities in Iraqi kurdistan, Constraints
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada bir önceki çalışmaların gözden geçirilmesi yoluyla, geleneksel yönetim anlayışının ışığında geleneksel yönetim kavramının evriminde ve daha sonra geleneksel ve elektronik sistemler arasındaki karşılaştırma ile elektronik yönetimin avantajları göz önüne alınarak, onun geleneksel yöntemden üstünlükleri belirlendi. Daha sonra e-devlet, e-ticaret, e-sağlık, e-öğrenme ve e-yayıncılık olarak ifade edilen e-yönetim tanımları ele alınarak ve eğitimde elektronik yönetim amaçları belirlendi ve hem ulusal düzeyde hem de eğitim kurumlarında elektronik yönetimin büyük önemi görüldü ve elektronik yönetimin çeşitli idari ve eğitim alanlarında kritik olduğu ortaya çıktı. Elektronik üniversite yönetim Uygulaması üniverste planlamasında, organizasyonunda ve denetiminde elektronik yönetim vasıtasyla icra edilen fonksiyonları üniversitelerda e- yönetimin uygulamlarıdır. Bu amaçla, 2015 yılında Irak Kürdistan Bölgesindeki Salahaddin Üniversitesi ile Politeknik Üniversitesi'nde 417 personle (ana kitle) anket gerçekleştirilmistin ve 150'si cevaplandırılanıştır Örnek Erbildehi iki Üniversitenin ceşitli idari ünvanlara sahip uyelerinin tümünden oluşuyor. Bölgede e-yönetim konusunda standart bir tanımın bulunmadığı belir lenmştir. Düzenli prosedürler ve e-yönetime geçişe yönelik uygun planlama eksikliği, otomatik yazılım sisteminin online gelişimini uygulamak için teknik engeller, bazı personelin İngilizce dil becerilerinin eksikliği, değişime dirençgösterme, bilgisayar programlarınin hız düşüklüğü ve zayıf altyapı önemli sorunlar olarak tespit edilmiştir. E-yönetimin bölgeye uygulanmasında, yönetim tarafından finansal imkânların azlığı e-yönetimin uygulanmasına yönelik en önemli fattör olarak ortaya çıkmaktadır. Esnek kuruluş yapılarına sahip, e-yönetim için mevzuat ve idari düzenlemelerin geliştirilmesi, Yüksek Öğretim Bakanlığı ile üniversiteler arasındaki iletişimin arttırılması, üniversite çalışanlarının katılımıyla artan ademi merkeziyet dereceleri ve e-yönetim kültürünün reklamlar yoluyla yaygınlaştırılması bu problemlerin üstesinden gelmek için önerilen çözümlerdir. Anahtar Kelimeleri : E-yönetim, uygulamalarinin, kisitlanması Irak kürdistan Üniversitesi.
Özet (Çeviri)
In this study through a review of the previous studies , it have been identified on the evolution of the concept of traditional management in light of the concept of e-management , and then the comparison between traditional and electronic systems , e-management was identified by electronic management advantages that it has superiority over traditional management in many reactions. Then the definitions of e-management which is e-government , e-commerce , e-health , e-learning, and e-publishing with the use of modern techniques are addressed and electronic management goals in education have been identified, and the great importance of electronic management of both the National level or educational institutions is proved that the electronic management is critical in the various administrative and educational fields. The electronic university administration application and functions performed by the electronic management at the university planning, organization and control are applications of e-management at universities. For that aim, 417 staffs ( main population) were choses and 150 responses were gotten at Salahaddin University and the University of Polytechnic at Iraq Kurdistan Region in 2015. Sample is consisted of all the members of the administrative board of two universities in Erbil who hold various administrative titles. It is found that there is no standard definition of e-management at region. Routine procedures and a lack of proper planning for the transition into e-management, technical obstacles to apply online development of automated software system, weakness English language skills of some of the staff, resistant to change, speed computer programs and poor infrastructure are major problems at applying e-management at region while the scarcity of financial possibilities by management is found the most significant factors over applying e-management. The development of legislation and administrative regulations for e-management, having flexible organizational structures, increasing communication between the Ministry of Higher Education and universities, Increasing degrees of decentralization with more participation of university workers and spreading the culture of e-management by advertisements are solutions to overcome these problems.