النِّضال في شعر محمد مهدي الجواهريّ
Muhammed Mehdî el-Cevâhirî'nin şiirinde mücadele
  1. Tez No: 460571
  2. Yazar: ALI ABUBAKR SLEMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HUSAIN ASWAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammed Mehdî el-Cevâhirî, Mücadele Milli şiirler, Sömürgecilik, striving, Muhammad Mahdi Al-Jawahiri, patriotic poetry, national poetry, occupation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada Arap dünyasının yirminci yüzyılda yetiştirdiği önemli bir şahsiyet olan Muhammed Mehdî el-Cevâhirî ve şiirleri ele alınmıştır. Yirminci yüzyılın siyasi ruhlu önemli bir şairi olan Muhammed Mehdî el-Cevâhirî İslam Dünyasıʼnın karşı karşıya kaldığı sömürgecilik, yabancı ülkelerin istila ve işgallerine başkaldırmış, bireyin hak ve özgürlüğünden yana tavır koymuştur. Ayrıca Arap ülkelerindeki yöneticilerinin diktatörlüğünü ve topluma karşı sergiledikleri zulmü de yüksek sesle eleştirmiştir. Muhammed Mehdî el-Cevâhirî bu mücadelede yalnız olmamakla birlikte onu diğer şairlerden ayıran bir takım özellikleri vardır. O, şiirlerinde zulme karşı mücadelesini milliyetçilik ruhuyla sürdürmüş ve vatan savunmasını önceleyerek memleketin istikbalini korumayı görev bilmiştir. Sadece yaşadığı Irak Coğrafyasını değil bir millet olarak Arapların tümünü hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
Striving occupies a major part in the contemporary Arabic literature, and it is one of the widest fields that is reflected in Arabic poetry, Striving poetry inclndes a kind of poem that describes all the types of tyranny un justice, and colonization in the twentieth century. In the contemporary Iraqi poetry, Muhammad Mahdi Al-Jawahiri is one of the greatest poets in the field of striving in the twentieth century. This poet had a great faith in the freedom of choice and he thought that he was responsible for the future of his community. He strived against tyranny, injustice, and foreign occupants in Iraq, palastine, and Arabian Homeland in general. He also rejected peace process, however, he and his community lived in a bad political coudition in the twentieth century. Al-Jawahiris poems are described by many features whis a strong commitment to striving. Some of these features are related to patriotism which makes Al-Jawahiri committed to patriotic striving, but some other featurs are related to national striving on the other. This study aims at discussing the idea of striving in Al-Jawahiris poetry. The approach which is used in this study is analytical.