Lean thinking and its role in the devolepment of value- oriented product
Ürün odaklı değerli gelişiminde yalın düşünce ve yalın düşüncenin rolü
  1. Tez No: 460576
  2. Yazar: DILSHAD AHMED SALMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİF DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Düşünme, Değer Odaklı Ürün, Gerçek Değer, Algılanan Değer, Fonlısiypnel İşlevsel Faydalar, Duygusal Faydalar, Kendini ifade Eden Fayda, Lean Thinking, Value-Oriented Product, Real Value, Perceived Value, Functional Benefits, Emotional Benefits, Self-Expressive Benefits
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Araştırma, sanayi şirketleri için üretim sisteminde yedi atığın ortadan kaldırılmasında yalın düşüncenin rolünü ve bu şirketlerin benimsediği değer odaklı ürüne olan etkisini araştırmaya çalışmaktadır. Araştırma, problemi araştırma örneklemindeki fabrika yöneticileri ve üretim müdürleri ile görüşme anketi ile yapılan araştırmacı- araştırma yoluyla yürütülmüş, araştırma verileri bu amaçla düzenlenen bir anket yoluyla toplanmıştır. Araştırma, Duhok Şehrindeki (16) sanayi şirketinde yürütülmüş ve anket formunun Bu çalışma için toplan (132) formu anket dağıtıldı (120) tamamlanmış anket alındı ve cevaplama oranı (%91) idi. Buna ek olarak, bu çalışmaya müdahale edilmek üzere on iki yönetici ve üretim müdürü seçilmiştir. yapılan şirketlerin fabrikalarında üretim fonksiyonlarında görev Alan bireylere dağıtılmış ve formlar bu yolla doldurulmuştur. Elde edilen veriler araştırma hipotezlerine göre (SPSS V.20) analiz edilmiş, sonuçlar istatistiksel ölçümlerden bazıları kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma, değer odaklı ürün değişkeninde zayıf düşünce değişkeni üzerinde belirgin bir etki olduğunu ve yanıt veren şirketlerde, üretim atığı, bekleme süreleri, atık, ulaşım atıkları, işleme atığı, envanter atıkları, hareket atıkları, kusurlu atıklar olduğunu belirlenmiştir. Ayrıca, katılımcı şirketlerin, imalat operasyonlarını gerçekleştirirken değer odaklı ürün seviyelerini iyileştirmek için üretim süreçlerinde zayıf düşünmeye güvenmeleri sonucuna varılmıştır. Sonuçlar, ulaştırma atığı ve hareketli atığın, diğer türdeki atıklardan geldiğini gösterdi; çünkü katma değerli ürün üzerinde herhangi bir etkisi yoktur; bu da, yanıt veren kuruluşların diğer türler gibi üst düzeylerden zarar görmediği şeklinde atfedilebilir.
Özet (Çeviri)
The research attempts to investigate the role of lean thinking in eliminating the seven wastes in production system for industrial companies and its effect on value-oriented product adopting by those companies. The research problem was conducted through exploratory study by interview questionnaire with factory managers and production managers in the research sample, and then the research data was collected through a questionnaire issued for this purpose. The research was conducted at (16) industrial companies at Duhok City, for this study a total of (132) questionnaires were distribution, (120) completed questionnaires were received, and then the response rate was (91%). In addition, twelve managers and production managers have been selected to be interviewed in this study. The collected data were analyzed by (SPSS V.20) according to the research hypotheses, the results were obtained by using some of statistical measurements. The research concluded that there is a significant effect for lean thinking variable on value – oriented product variable, and the respondent companies suffer from varying levels of over production waste, waiting times waste, transportation waste, over processing waste, inventory waste, motion waste, defects waste. Also, it concluded that the respondent companies rely on lean thinking in their production processes in order to improve the value – oriented product levels when they performing their manufacturing operations. The results indicated that the transportation waste and motion waste has inferred from the other types of wastes because they have no effect on the value – oriented product which can be attributed that the respondent organizations did not suffering from them at high levels like other types.