Muhyi'nin Sürûr-Efzâ adlı mesnevisi
Mathnavi named Sürür-eEfza of Muhyi
- Tez No: 460586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Şiiri, Muhyî, Sürûr-Efzâ, 16. Yüzyıl, Mesnevi, Clasic Turkish Poetry, Muhyi, Surur-Efza, 16th Century, Mathnavi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
“Muhyî'nin Sürûr-Efzâ Adlı Mesnevisi”adını taşıyan bu tez çalışması ile eserinden hareketle on altıncı yüzyılda yaşamış olduğuna kanaat ettiğimiz, fakat hayatına dair kaynaklarda herhangi bir bilgisine ulaşılamayan Muhyî'nin bugüne değin yalnızca adı bilinmekte olan Sürûr-Efzâ adlı mesnevisinin tenkitli metni hazırlanmış, eser bilimsel metotlar çerçevesinde incelenmiş, hayatı hakkında bilgi ve fikir sahibi olabilmek amaçlanmış, edebî kişiliği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Muhyî'nin hayatına dair bilgi verilmeye çalışılmış, edebî kişiliği incelenmiştir. İkinci bölüm, Sürûr-Efzâ'nın şekil özellikleri ve ihtiva ettiği bölüm ile hikaye başlıklarına ayrılmıştır. Üçüncü bölüm ise eserin tenkitli metninden oluşmaktadır. Yapılan bu çalışma ile Muhyî'nin hayatı hakkında tespit ve tahminlerde bulunularak bu yönde bir boşluğun giderilmesine gayret edilmiş, elde bulunmayan Sürûr-Efzâ adlı mesnevisi gün yüzüne çıkarılarak Türk edebiyatı sahasındaki yerini alması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“Muhyî'nin Sürûr-Efzâ Adlı Mesnevisi”, the editional critical text of the uniqe work known as Surur-Efza of Muhyi who lived in sixteen century but no information was available from the sources about his living has been prepared, his text has been studied in scientific methods, the details of his life has been mentioned, his literary identity has been tried to evaulate. The study consists of three parts. In the first chapter, it was informed about Muhyi's life and his literary identity was examined. The second chapter is devoted to text features of Surur-Efza and the part it contains. The third chapter comprises the editional critical text of work. With this thesis, it has been tried to make estimations about the life of Muhyi and to eliminate this gap in the area, Surur-Efza, a non-existent manthavi, was brought to light and intended to take its place in Turkish literature.