Liberal peace and peacebuilding: The case of Sierra Leone
Liberal barış ve barış inşası: Sierra Leone örneği
- Tez No: 460624
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Liberal Barış, Liberalleşme Öncesinde Kurumsallaşma, Barış Yapılandırma, Çatışma, Sierra Leone, İç Savaş, Liberal Peace theory, Institutionalization Before Liberalization, Peacebuilding, Conflict Sierra Leone, Civil war
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çatışma ortamına geçen devletlerin yeniden yapılandırılması için artan bir farkındalık ve uluslararası destek var. İç savaşlardan ortaya çıkan ülkelere barış getirme yönündeki üçüncü taraf müdahaleleri, liberal barış inşaatı adı verilen temel bir konsept aracılığıyla yönlendirildi. Liberal barış inşası, Soğuk Savaşı bitiminden sonra savaş sonrası ülkelerde üçüncü parti müdahalelerinin belirgin bir stratejisi olmuştur. Bu tezde, on yıl süren acımasız iç savaşın ardından Sierra Leone'deki liberal barış inşa sürecini ele alınmaktadır. Liberal barış teorisini ateşli bir şekilde eleştiren, Roland Paris'in Liberalleşmeden Önce Kurumsallaştırma (IBL) barış planlaması stratejisi 2002'deki savaşın sona ermesinden beri Sierra Leone'de kalıcı bir barışın sağlanmasında katkıda bulundu. Barış inşasının nasıl yapıldığına dair kanıt Liberalleşme stratejisi analiz edilmeden önce kurumsallaşmanın altı farklı sütununda savaş sonrası Sierra Leone'de yapısını kurulmuştur. Bu tezde, Serbestleşme Öncesi Kurumsallaşma stratejisinin on yıl süren iç savaş sonrasında Sierra Leone'de barışı sağlamaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bu yaklaşımın peşinde koşmanın çok güçlü kurumların oluşturulmasına zemin hazırladığını ve bu kurumların ülkenin sosyo-ekonomik, politik ve kültürel manzarasına nasıl dönüştürdüğünü ve bunun bir nükseden çatışmaya baskı yapmada nasıl yardımcı olduğunu vurguluyor. Yaklaşımın eksikliklerine rağmen, Sierra Leone'de IBL yaklaşımının uygulanması, güçlü kurumların barış ve istikrarın temel direkleri olduğunu gösterdi. Ülkenin göreli olarak barışa sahip olması, Liberalleşme Öncesi Kurumsallaşma stratejisinin etkili olduğunu ve diğer barış inşası vakalarında kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
There is an increasing awareness and international support for rebuilding states that have gone through conflict. Third party interventions in bringing peace to countries that have emerged from civil wars have been channelled through a fundamental concept called liberal peacebuilding. Liberal peacebuilding, even though faces much criticism, has been a prominent strategy of third-party interventions in post-war countries after the end of the Cold War. This thesis deals with the liberal peacebuilding process in Sierra Leone, after its decade-long brutal civil war. The focus lies on how Roland Paris; an ardent critic of Liberal peace theory, Institutionalization Before Liberalization(IBL) peacebuilding strategy, has contributed in sustaining peace in Sierra Leone since the end of the war in 2002. Evidence of how peacebuilding has been implemented in post-war Sierra Leone under the six different pillars of IBL strategy is analysed. The thesis shows that the IBL strategy has helped to maintain peace in Sierra Leone after ten years of civil war. It also highlights how the pursuit of this approach has laid the foundation for the building of very strong institutions and how such institutions have in turn transformed into a socio-economic, political and cultural landscape of the country that have helped in repressing a relapse to conflict. Despite the shortcomings of the approach, the introduction of IBL approach in Sierra Leone has shown that stronger institutions are key pillars of peace and stability. The fact that the country enjoys relative peace indicates that the IBL strategy is efficient and other peacebuilding operation could follow similar approach.