Bulut bilişim teknolojileri ve NoSQL veritabanları kullanarak Türkiye'de terör olaylarının incelenmesi
Analysis of terror events in Turkey using cloud computing technologies and NoSQL databases
  1. Tez No: 460665
  2. Yazar: KUTLU EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT HAMİT TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Kamu Yönetimi, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut, Bulut bilişim, NoSQL, Veritabanı, Büyük Veri, Cloud, Cloud Computing, NoSQL, Big Data, Database
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bulut bilişim, şirketler için sunucu yükünü hafifleten ve maliyetini azaltan, erişilebilirlik süresi artıran, bilgiye istenilen zamanda ve çok kolay ulaşılabilmesini sağlayan, aynı zamanda değişen talebe bağlı olarak kolayca ölçeklendirilebilen, son zamanlarda birçok şirketin kullandığı sunucu teknolojileridir. Günümüzde gelişen internet sayesinde kullanıcıların kişisel bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi cihazlarda harcamış olduğu vakit çok artmıştır. Şirketler artan bu talebe cevap vermek zorunda olduklarından donanım ve yazılımlarını iyileştirmek zorunda kalmışlardır. Fakat değişen talepler yüzünden çok fazla sayıda sunucu ve yüksek trafik kullanmak optimum çözüm olmayabilir zira talepler değişken olabilmektedir. NoSQL ise internet kullanımındaki artış ile doğru orantılı olarak artan verilerin yönetilmesi için çözümler sunmaktadır. Klasik ilişkisel veritabanları çok büyük ve şema olarak değişken verilerin barındırılmasında sorunlar yaşamaktadır. Büyük verileri incelemek ve analiz etmek, analiz kod betikleri çalıştırmak ve bu verilerden anlamlı sonuçlar çıkarmak NoSQL veritabanları ile daha kolaydır. Bu çalışmada bulut bilişim teknolojiler ve NoSQL veritabanları incelenmiştir. Bu teknolojileri kullanarak hazırlanan uygulama, bu popüler teknolojilern ne kadar efektif olduğunu araştırmaya yöneliktir.
Özet (Çeviri)
Cloud computing is a new technology to reduce hardware cost and traffic over servers. It increases accessibility time and enables people to reach the knowledge very easily. This technology is also very flexible to scale according to usage demand and recently become very popular and used by many companies across the world. Today, users are spending a lot of times on their mobile phones or tables. Companies had to improve their technologies by boosting their softwares and increasing the number of hardwares which they use in order to accommodate high network traffic and demand. However, increasing the number of hardwares is not always the best solution since the bandwith demands and network traffic are always variable. Cloud computing is the solution for that kind of problems. Companies can instantly increase the number of servers or traffic according to their needs so they wouldn't have to take care of server maintenance. NoSQL offers a viable solution to handle the increasing data quantity as the people spend more and more time on the internet. Classical RDMS systems can face some problems handling large amount of schema variable data. Inspecting and analyzing the big data, running analysis scripts and interpreting results from analyzed data is much easier with NoSQL. In this work, cloud computing and NoSQL databases has been studied. The application has been implemented using these technologies aims to result how effective they are.