İnternet bağımlılığının yordayıcıları olarak duygusal zeka ve kişilerarası problem çözme
Emotional intelligence and interpersonal problem solving as predictors of internet addiction
- Tez No: 460685
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: internet bağımlılığı, duygusal zeka, kişilerarası problem çözme, Internet addiction, emotional intelligence, interpersonal problem solving
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerinin duygusal zeka ve kişilerarası problem çözme beceriler açısından yordanıp yordanmadığını belirlemektir. Araştırmaya; İstanbul, Ankara ve Kocaeli ilinde öğrenim gören 182'si kadın ve 149'u erkek olmak üzere toplam 331 üniversite öğrencisi katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ), Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği- Kısa Form, Kişilerarası Problem Çözme Envanteri ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, anne-baba eğitim durumu, ekonomik durum, algılanan akademik başarı, romantik ilişki ve algılanan ebeveyn tutumu) değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı puanları ile kişilerarası problem çözme alt boyutlarından probleme olumsuz yaklaşma, kendine güvensizlik ve sorumluluk almama arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Diğer taraftan, internet bağımlılığı ile yapıcı problem çözme becerisi arasında negatif yönde bir ilişki bulunmuştur. Israrcı-sebatkâr yaklaşım ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeyleri ile duygusal zeka düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Cinsiyet, yaş ve babanın eğitim durumu ile internet bağımlılığı düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmazken; annenin eğitim düzeyi, ekonomik durum, algılanan akademik başarı, romantik ilişki ve algılanan ebeveyn tutumu ile internet bağımlılığı arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda, probleme olumsuz yaklaşma ve kendine güvensizlik alt ölçekleri üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerini pozitif yönde anlamlı düzeyde yordarken; üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeyleri duygusal zeka tarafından negatif yönde anlamlı biçimde yordandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether the level of internet addiction of university students as predicted by emotional intelligence and interpersonal problem solving skills. In this study, 331 university students (182 female, 149 male) were participated who have educated in Istanbul, Kocaeli and Ankara. ''Internet Addiction Scale'', '' The Trait Emotinal Intelligence Questionnnaire-Short Form (TEIQue-SF)'', ''Interpersonal Problem Solving Inventory'' and ''Personal Information Form'' were used for data collection. In addition, the demographic characteristics of the students (gender, age,parental education level,economic status, perceived academic achievement, romantic relationship and perceived parental attitude) were evaluated. According to the findings, there was a positive relationship between internet addiction scores of university students and sub-dimensions of interpersonal problem solvings which are approaching problems in a negative way, lack of self-confidence and unwillingness to take responsibility. On the other hand, there was a negative relationship between internet addiction and constructive problem solving skills. There was no meaningful relationship between insistent- persevering approach and internet addiction. Furthermore, there was a significant negative relationship between university students of internet addiction levels and emotional intelligence levels. While there was no significant difference between gender, age, father's education level and internet addiction levels, there were significant differences between mother's education level, economic status, perceived academic achievement, romantic relationships, perceived parental attitude and internet addiction. As a result of the study, while internet addiction levels of university students are predicted positively and significantly by subscales which are approaching problems in a negative way and lack of self-confidence, emotional intelligence predict them negatively.