Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği'nin Türçeye uyarlanması geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish adaptation, validity and reliability study of the Cognitive Distortions Scale
  1. Tez No: 460686
  2. Yazar: PELİN ARDANIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği, Bilişsel Çarpıtmalar, Geçerlik-Güvenirlik, Cognitive Distortions Scale, Cognitive Distortions, ValidityReliability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı Covin ve Dozois (2011) tarafından geliştirilen Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği'ni Türkçeye uyarlamak ve geçerlik-güvenirlik analizlerini yapmaktır. Çalışma, ölçeğin Türkçeye uyarlanması, kültür ile uyumu ve bunun sonucunda da daha güvenilir sonuçların elde edilmesini amaçlamaktadır. Bu çalışma kapsamında 10 bilişsel çarpıtma türü ve 5 ruh sağlığı değişkeni değerlendirilmiştir. Değerlendirilen depresyon, anksiyete, ruminasyon gibi ruh sağlığı değişkenleri ile bilişsel çarpıtmalar arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra bilişsel çarpıtmaların kendi aralarında yapılan analizler de anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya çıkarmıştır, yani bilişsel çarpıtmalar birbirlerini tetiklemekte ve bir düşünce tarzı olarak tüm hayatı etkilemektedirler. Uyarlaması yapılan ölçek ile bilişsel hataları tespit etmek mümkün olmaktadır. Böylece bilişsel çarpıtmaların neden olabileceği hastalıklar da önlenip tedbir alınabilecektir. Bu açıdan önemli olan bu çalışmada kullanılan ölçek ile hastanın bilişsel çarpıtmaları saptanıp bu yönde bir terapinin uygulanması da mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to adapt Cognitive Distortions Scale (CDS) developed by Covin & Dozois (2011) into Turkish and analyze its validity and reliability. Adapting the scale to Turkish, aimed at compliance with culture and the consequence of that in order to get more realistic results. In the scope of this study, different types of cognitive distortions and mental health variables were evaluated. The statistically significant relationships were detected between the diseases evaluated by this scale such as depression, anxiety, rumination and the cognitive distortions. In addition to that, statistically significant relationships were found in the analysis of the cognitive distortions among themselves so that cognitive distortions trigger each other and as a style of thinking it can affect all aspects of a patient's life. Detecting the cognitive distortions and errors can be possible with the scale obtained from the research. In this manner, the illnesses caused by cognitive distortions can be prevented and cautioned. This study, shows it is important in respect of the scale used it may be possible to detect the patient's automatic thoughts and apply a therapy in this direction.